Kolesarji bodo zavrteli pedala na 9. Veliki nagradi Slovenske Istre

Pomlad se prebuja in z njo tudi kolesarska sezona, ki se bo na primorskih cestah začela jutri z 9. Veliko nagrado Slovenske Istre. Kolesarji v svetovni seriji medtem že poganjajo pedala v visokih vrtljajih. Današnja skoraj 300 kilometrov dolga že 114. izvedba dirke Milano-Sanremo bo prvi vrhunec v koledarju enodnevnih klasik.

Vzpon na Barede sodi v železni repertoar Velike nagrade Slovenske 
Istre.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vzpon na Barede sodi v železni repertoar Velike nagrade Slovenske Istre.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Velika nagrada (VN) Slovenske Istre seveda nima tako dolge tradicije in veljave v svetu kolesarstva, a si je med tretjerazrednimi dirkami izborila svoj prostor pod soncem, ki naj bi karavano po vremenskih napovedih obsijalo tudi jutri. Tudi temperature bodo ob 13. uri, ko se bo karavana podala na 156 kilometrov dolgo standardno progo s preverjenega prizorišča ob Cankarjevem drevoredu v Izoli, za kolesarjenje prijetne.

Precej ekip se je na dirkah v hrvaški Istri že ogrelo na delovno temperaturo, jutri bo torej ritem, kot smo vajeni iz zadnjih izvedb, precej navit. Kaj lahko se zgodi, da bo do zaključnih krogov v Izoli, kjer bomo okoli 17. ure dobili zmagovalca letošnje izvedbe VN Slovenske Istre, v karavani že občuten osip. Lani je denimo dirko končala komaj tretjina kolesarjev s startnega seznama.

Pogačar napada Mohoriča

Razplet na prvem kolesarskem spomeniku sezone je nepredvidljiv tako zaradi širokega kroga kandidatov za zmago kot tudi presenečenj, ki se neredko zgodijo na klasiki Milano-Sanremo, kjer je lani slavil Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki mu bo pomagal Domen Novak, je za razliko od nekaterih drugih favoritov v odlični formi. Morda pa se bosta za končno zmago udarila z Belgijcem Woutom van Aertom iz Jumba Visme, kjer bo Jan Tratnik bržkone razpet tudi v pomoči Francozu Cristophu Laportu.

Sprint glavnine je prehitela dvojica, na seznam zmagovalcev pa se je vpisal Avstrijec Daniel Auer, ki letos ne bo (u)branil prvega mesta. Najboljšo slovensko uvrstitev je s petim mestom lani dosegel Matevž Govekar, ki se letos pripravlja za belgijske klasike svetovne serije. Med deseterico se je prebil tudi Tilen Finkšt, ki prihaja v Izolo z lepo popotnico. Član Adrie Mobila je namreč v nedeljo dobil zadnjo etapo štiridnevne dirke Istrska pomlad v Umagu.

Športni direktor novomeškega moštva pa je Marko Kump, ki se je leta 2019 v ciljnem sprintu razredčene glavnine kot drugi in zadnji domači kolesar vpisal na seznam zmagovalcev VN Slovenske Istre. Kapetan novomeške ekipe na kolesu bo s svojimi izkušnjami 36-letni Kristijan Koren, ki bo vozil v majici državnega prvaka. Še nekaj primorskih kolesarjev je v drugih slovenskih ekipah, novogoriško zasedbo mebloJOGI Pro-Concrete pa bo iz spremljevalnega avtomobila usmerjal Bistričan Robi Jenko.

Prirediteljica Kolesarska zveza Slovenije se v navezi z istrskimi občinami nadeja, da bo organizacijski zalogaj prinesel tudi dolgoročne koristi, pa ne le športne. Že znani slogan Slovenske turistične organizacije, ki je dodan nazivu dirke VN Slovenske Istre powered by I feel Slovenia, ponazarja promocijski pridih prireditve, na kateri pozivajo udeležence v prometu tudi k strpnosti zaradi (letečih) zapor cest.


Najbolj brano