Igrali bodo tako za lovoriko kot uvrstitev v ligo prvakov

Sklepno trilogijo nogometnih pokalov na stari celini bo nocoj v Budimpešti odprl finale evropske lige med Romo in Sevilo.

Benjamin Šeško (levo) se v prihodnji sezoni seli k Leipzigu, še pred 
koncem pomladi pa ga čakata reprezentančna izziva v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s Finsko in z Dansko.  Foto: STA
Benjamin Šeško (levo) se v prihodnji sezoni seli k Leipzigu, še pred koncem pomladi pa ga čakata reprezentančna izziva v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s Finsko in z Dansko.  Foto: STA

EVROPA > Zastor na italijansko in špansko prvenstvo bo sicer padel konec tedna, pri čemer pa so tako v serie A kot La Ligi evropske smernice za prihodnjo sezono že znane, vsaj kar zadeva bitke za ligo prvakov (LP). Tako kot v Nemčiji in Angliji, kjer sta se prvenstvi sklenili pretekli konec tedna, bosta tudi Apeninski in Pirenejski polotok v elitni razred prispevala maksimalno število ekip iz domačih tekmovanj, torej po štiri.

Premier League bodo v LP zastopali Manchester City, ki je ubranil naslov, Manchester United ter povratnika v elitno klubsko tekmovanje po daljšem času. Arsenal se med evropske prvokategornike vrača po šestih sezonah, Newcastle pa po dveh desetletjih. Iz bundeslige, kjer srečno osvojeni enajsti zaporedni naslov ni preprečil kadrovskih pretresov pri Bayernu, ki je ob Borussiji Dortmund stalnica v LP, bosta med evropsko elito zaigrala še dva kluba iz območja nekdanje Vzhodne Nemčije.

6

lovorik je v evropski ligi osvojila Sevilla

Vzhod in zahod se borita

Leipzig je sicer precej mlajši, saj je nastal šele leta 2009 in na krilih Red Bulla hitro poletel v nemški vrh in med evropske zvezde. V prihodnji sezoni bo še petič zapored zaigral v LP, Kevin Kampl pa bo dobil družbo Benjamina Šeška. Še bolj zanimiva je zgodba iz nemške prestolnice. Union vleče korenine iz nekdanjega Vzhodnega Berlina, po nemški združitvi pa se je šele leta 2019 prebil v bundesligo, kjer je nadaljeval z organsko rastjo.

Predlani se je Union prebil v konferenčno, lani pa v evropsko ligo. Letos mu je uspel veliki met. S četrtim mestom si je priigral vozovnico za LP. Da bo simbolika večja, se je moral iz bundeslige posloviti mestni tekmec Hertha, ki je ob nemški razdvojenosti zastopala Zahodni Berlin. V Španiji se je na vrh po treh letih zavihtela Barcelona. V LP se ji bosta pridružili madridski stalnici Real in Atletico, ki je zadnji mesec klubske sezone izpeljal brez načetega Jana Oblaka. Četrti španski predstavnik v LP bo v prihodnji sezoni Real Sociedad, ki se med elito vrača po desetletju.

Italijanski maksimum

Tudi Italijo bodo v LP zastopali trije klubi, ki so jo že letos, in sicer prvak Napoli ter Inter in Milan. Po treh letih se med elito vrača Lazio. Lahko pa se zgodi, da bo Rim v prihodnji sezoni imel dva kluba, Italija pa največ pet predstavnikov. Zato bi Roma nocoj v finalu evropske lige (EL) morala ugnati Sevillo. Zmagovalcu namreč pripada vozovnica za LP, če si je ni priigral že v domačem prvenstvu. Roma bo sicer tudi v prihodnji sezoni zagotovo igrala v Evropi, v najslabšem primeru v konferenčni ligi (KL), ki jo lahko v zadnjem krogu španskega prvenstva ob idealnem razvoju dogodkov ujame tudi Sevilla.

Nocojšnji vložek v Budimpešti je vendarle precej večji. Na strani Seville kot najbolj trofejne ekipe EL s šestimi lovorikami je zmagovalna tradicija, ki pa bi jo lahko povezali tudi s trenerjem Rome Josejem Mourinhom. Lani je Rimljane popeljal do naslova v krstni izvedbi KL, preverjen recept pa bo bržkone uporabil tudi v nocojšnjem finalu. Pred igrivega tekmeca bo poskušal postaviti neprebojni zid. Nemara utegne biti še bolj vroče na tribunah stadiona Ferenca Puskasa ter pred in po tekmi v madžarski prestolnici, kjer gre pričakovati navijaški naval iz Seville in Rima.


Najbolj brano