Eva Terčelj je v krosu posušila kajakaške solze

Po petkovem slovenskem vrhuncu in naslovu najboljšega Benjamina Savška med kanuisti je danes slovensko odpravo osrečil bron Eve Terčelj v kajakaškem krosu. London tako zapušča s skupno tremi medaljami, potem ko so za ekipni bron že uvodni dan poskrbele kanuistke.

 Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Foto: Kajakaška zveza Slovenije

LONDON > V soboto je bilo največ slovenskih oči uprtih v kajakaša Petra Kauzerja, ki je šel na svetovno prvenstvo (SP) z zmagovito popotnico s tekme svetovnega pokala v Seu d'Urgellu. V Londonu se mu finalna vožnja ni posrečila, z 52 kazenskimi sekundami je zasedel deseto mesto. Olimpijski podprvak iz Ria v Londonu še nikdar ni bil na stopničkah. Na olimpijskih igrah leta 2012, na katere je prišel kot favorit, je bil po napakah šesti, na SP 2015 pa se mu je medalja za las izmuznila.

Premiki in obrati

V polfinalu, kjer sta obstala Martin Srabotnik (22. mesto) in mladi Žiga Lin Hočevar (34.), je Kauzer sicer z nadzorovano vožnjo brez večjih težav prišel med najboljših deset. V finalu pa je 40-letni Hrastničan tvegal, bil hiter, a že v zgornjem delu nepravilno prevozil ena izmed vratc. Tega takrat še ni vedel, lahko je le slutil, nezbranost pa ga je do konca stala še enega dotika in sanj o kolajni je bilo konec. Na sodniško odločitev mu za to spoznanje niti ni bilo treba čakati.

“Na startu sem se počutil dobro, potem pa me je na kombinaciji vrat štiri in pet vrglo malo iz tira, nakar sem v šestih vratih prehitro obrnil in so mi dali 50 kazenskih sekund. Bilo je na meji. Kljub temu sem se boril do konca, do zadnjega padca. Tam me rola ni zagrabila in prestavila desno, tako da sem lovil vratca. Vedel sem, da je zgodba zaključena. Hotel sem se še boriti, ampak mi je obrnilo čoln v drugo smer. Niti ne vem čemu. Potem sem le še veslal do cilja,” je povedal Kauzer.

Medalje in kvote

Se je pa zato v cilju precej bolj smejalo olimpijskemu prvaku iz Ria, domačinu Josephu Clarku. Drugo mesto je zasedel njegov naslednik na olimpijskem prestolu Čeh Jiri Prskavec. Bron pa je pripadel Mathisu Soudiju, ki je sicer rojen in živi v Franciji, a zastopa barve Maroka. Za državo iz Magreba je to sploh prva kajakaška medalja, prav tako za afriško celino.

Pri kajakašicah je do zlata prišla najbolj trofejna slalomistka na svetu, Avstralka Jessica Fox. Srebro je osvojila Slovakinja Eliška Mintalova, bron pa Poljakinja Klaudia Zwolinska. Od Slovenk je v polfinalu veslala le Ajda Novak. Vožnja se ji ni posrečila, prislužila si je 52 kazenskih sekund in osvojila 25. mesto. Po neuradnih podatkih Kajakaške zveze Slovenije pa je reprezentanci vendarle priveslala olimpijsko kvoto, rezultati tekme kajakašic pa naj bi prinesli olimpijsko kvoto tudi kanuistkam.

Danes so se za odličja pomerili še v novi olimpijski disciplini, kajakaškem krosu. V izločilne boje sta napredovala dva slovenska čolna, preostali, med katerimi je bil tudi član Soških elektrarn Tine Kancler, so obstali v kvalifikacijah. Za rep je uvrstitev v izločilne boje po nacionalnem ključu ujel Vid Kuder Marušič, ki je obstal v osmini finala. Eva Terčelj je zanesljivo zmagala v svojih skupinah ter se prebila v polfinale, s čimer je že ponovila dosežek z lanskega SP v Augsburgu.

Danes pa je šla svetovna prvakinja izpred štirih let med kajakašicami še korak dlje. V krosu se je prebila v finale četverice in si tam izborila bron, s čimer je sprala grenko četrtkovo razočaranje, ko je obstala v kvalifikacijah med kajakašicami. Naslov je osvojila domačinka Kimberley Woods pred Francozinjo Camille Prigont. Pri moških je zlato pripadlo Clarku, ki je bil svetovni prvak že v soboto med kajakaši.

Slalomisti na divjih vodah bodo sezono prihodnji konec tedna sklenili na olimpijski progi v Parizu, kjer bo zadnja postaja svetovnega pokala. V internem točkovanju za olimpijsko lestvico pa bo štela tudi kot druga izbirna tekma slovenske reprezentance.


Najbolj brano