EP dnevnik: Nemčija je dosegla pet, VAR pa je dal tri zadetke

Nič ni boljšega za organizatorje velikega športnega tekmovanja, če se evforija že na začetku še dodatno poveča. In gladka zmaga Nemčije v uvodni tekmi evropskega nogometnega prvenstva je v tem pogledu še dolila olja na ogenj navijaških strasti.

 Foto: Sven Beyrich/SPP / imago sportfo
Foto: Sven Beyrich/SPP / imago sportfo

A v petek ni blestel samo prenovljeni elf, temveč velja opozoriti na zgledno vlogo, ki jo je odigrala uporaba sistema VAR pri nekaterih ključnih odločitvah. Tehnologija VAR (Video Asistant Referee) je bila namreč v zadnjem času deležna navala kritik, populisti in vseznalci so celo trdili, da je ob uporabi VAR-a še več napak kot prej. Oglašali so se večni nezadovoljneži in dežurni kritiki, da je VAR nepotreben in ni prinesel bistvenega izboljšanja sojenja. Najbolj glasni so bili klubi, ki so bili z uporabo VAR-a prikrajšani oziroma so bile odločitve spremenjene v njihovo škodo. Klubi angleške premier league so ob koncu prvenstva celo glasovali o morebitni ukinitvi uporabe tehnologije VAR, a je prevladal zdrav razum, tako da je bil predlog z veliko večino zavrnjen.

Kakorkoli, tekma Nemčija : Škotska bo šolski dokaz, da je VAR koristen pripomoček pri nogometnem sojenju. Po mnenju večine je francoski sodnik Turpin dobro opravil delo, a če ne bi bilo pomoči VAR-a in bi bil rezultat bolj tesen, bi njegovo sojenje najbrž zasenčilo nogometne vragolije. Najprej je v 25. minuti dosodil enajstmetrovko v korist Nemčije, a je posnetek pokazal, da je bil prekršek storjen izven kazenskega prostora. Škoti bi tedaj najbrž prejeli že tretji zadetek. Pri tretjem golu je malokateri gledalec ali komentator opazil prekršek nad Gundoganom in niti sodnik ga ni. A si je po opozorilu sodnika v videosobi ogledal posnetek, ki je jasno pokazal grob start škotskega branilca. Enajstmetrovka za Nemčijo in še rdeči karton, ki jih, če ne bi imeli VAR-a, ne bi bilo. In potem še tretji primer iz 76. minute. Vsi na stadionu so se že veselili drugega zadetka Füllkruga, niti Škoti niso kaj dosti protestirali, a je videosodnik preveril akcijo (vsak zadetek, enajstmetrovko ali izključitev mora preveriti) in izkazalo se je, da je bil predtem strelec v ofsajdu. Gol je bil razveljavljen.

Seveda zaradi visoke zmage Nemčije nihče ni problematiziral sojenja, a velja opozoriti: zaradi tehnologije VAR so bile popravljene tri velike napake sodniške trojke. To pa je tudi smisel omenjene tehnologije: da pomaga sodniškim očem, ki v tako dinamičnem športu, v katerem je v vsaki sekundi nešteto dejavnikov, ki vplivajo na potek igre in (ne)upoštevanje pravil, ne morejo videti vsega oziroma oceniti, kaj natančno se je zgodilo.

In predvsem si velja zapomniti, tudi za naslednje tekme tega EP: VAR ne dosoja enajstmetrovk ali razveljavlja zadetkov - to storijo sodniki, ki uporabijo tehnologijo, da lahko bolje ocenijo, kaj se je zgodilo na igrišču.

Ni kaj, na prvi tekmi na tem evropskem prvenstvu lahko VAR-u pripišemo tri zadetke.


Najbolj brano