Deskar Rok Marguč tretji v paralelnem slalomu v Berchtesgadnu

Slovenski deskar Rok Marguč je v nemškem Berchtesgadnu na finalni preizkušnji svetovnega pokala v posamični konkurenci v paralelnem slalomu zasedel tretje mesto po zmagi v malem finalu. Zmagala sta Avstrijec Fabian Obmann in povratnica po poškodbi Ester Ledecka iz Češke. Gloria Kotnik je izpadla v osmini finala, kjer Tim Mastnak ni končal v cilju.

Rok Marguč Foto: STA
Rok Marguč Foto: STA

BERCHTESGADEN > Fabian Obmann je presenetljivo osvojil ne le prvo zmago v pokalu, ampak tudi skupno zmago v svetovnem pokalu.

V dvoboju za tretje mesto se je Rok Marguč pomeril s Codyjem Wintersom iz ZDA. Marguč je Wintersa, drugega v kvalifikacijah, strl v drugem delu, v prvem sta bila tekmeca izenačena. Po prepričljivem vodstvu Slovenca nekaj vratc pred ciljem je Američan odstopil.

Marguč, zmagovalec kvalifikacij, se je v prvem krogu izločilnih bojev meril z Aaronom Marchem iz Italije, četrtim na olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji leta 2014, in ga ugnal za 24 stotink.

V četrtfinalu je bil njegov tekmec Kanadčan Arnaud Gaudet. Ta je osvojil bron na letošnjem svetovnem prvenstvu v Gruziji prav v paralelnem slalomu. Marguč je v izenačenem boju večji del tekme rahlo vodil in na koncu dobil dvoboj za šest stotink.

"Po štirih letih sem spet na stopničkah, vesel sem, kamen se mi je odvalil od srca. Tudi če se danes ne bi uvrstil na zmagovalni oder, ne bi bil razočaran, saj sem dobil kvalifikacije. Same vožnje se mi niso zdele tako dobre, kot je kazal rezultat, a izidu vendarle ne bom gledal v zobe. Škoda za napako v polfinalu, če je bi bilo, bi bil še višje," je bil po 11. stopničkah v svetovnem pokalu zadovoljen Celjan, ki ob zaključku sezone kaže dobro formo, pripisuje jo sproščenosti, mu pa je kar nekoliko žal, da se sezona končuje.

Avstrijec Fabian Obmann, četrti na letošnjem SP, je bil polfinalni tekmec Marguča. V prvem boju za preboj v finale je tako kot Mastnak v osmini finala Marguč napravil napako pri tretjih vratcih, a se je ujel. Pri tem pa si je nabral skoraj pol sekunde zaostanka, ki ga v nadaljevanju ni uspel nadoknaditi in je izpustil še zadnja vratca.

Tako se ni prebil v veliki finale, ki ga je v avstrijskem obračunu Obmann dobil za pet stotink proti Arvidu Aunerju, letošnjemu svetovnem podprvaku. Ta je v polfinalu premagal Wintersa.

Gloria Kotnik se je v osmini finala pomerila z Nemko Cheyenne Loch, na modri progi je zaostala za sedem stotink. Kotnik je bila v kvalifikacijah 14., najboljša je bila v tem delu zmagovalka tekme Ester Ledecka, dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja. Slednja je v finalu za 23 stotink prehitela Nemko Ramono Theresio Hofmeister.

V četrtfinalu je izpadla Švicarka Julie Zogg, a osvojila seštevek paralelnih disciplin in veliki globus v pokalu.

Tim Mastnak, ki je v osmino finala napredoval s šestim izhodiščem, se je za četrtfinale udaril z Bolgarom Radoslavom Jankovom, vendar nastopa ni končal.


Najbolj brano