Bucikova in Hadalin srebrna

Z veleslalomom v Kranjski Gori se je danes začelo enotedensko odprto mednarodno prvenstvo Slovenije v alpskem smučanju. Prva favoritinja tehničnih disciplin, Novogoričanka Ana Bucik, je osvojila srebro - tako kot član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin. Jutri bosta v slalomu oba napadala zlato.

Ana Bucik je osvojila srebro v veleslalomu. Foto: STA
Ana Bucik je osvojila srebro v veleslalomu. Foto: STA

KRANJSKA GORA > Na današnjem veleslalomu v Kranjski Gori je branilec naslova prvaka in tretji v svetovnem pokalu Žan Kranjec (Novinar Ljubljana), upravičil svoj sloves in zmagal s časom 1:55,34. Srebro je bilo realni cilj zmagovalca druge vožnje nedavnega svetovnega pokala v Kranjski Gori, člana SK Dol Ajdovščina, Vrhničana Štefana Hadalina, ki ga je tudi uresničil (1:55,93). Bron je osvojil Anže Gartner (Alpetour Škofja Loka (1:58,50). V tekmovalno smučanje se je s četrtim mestom odlično vrnil edini pravi Primorec med najboljšimi, član Javornika iz Loma pri Črnem Vrhu nad Idrijo Matevž Rupnik (2:00,97).

V ženski konkurenci je Ana Bucik (SK Gorica) po lanskem bronu v okrnjeni konkurenci napredovala do srebra (1:59,65). Vsaj to (če že ne zmag0) je bilo od letos najboljše Slovenke v svetovnem pokalu (14. mesto) pričakovati. Naslova namreč ni branila Tina Robnik, ki še okreva po poškodbi. Enaka usoda je že pred sezono doletela Ajdovko Andrejo Slokar, ki je na lanskem DP v veleslalomu osvojila srebro. Vrzel je nastala še z upokojitvijo nekoč naše prve veleslalomistke Mete Hrovat. Tokrat je z zmago presenetila letos v svetovnem po kalu od Ane slabša Korošica Neja Dvornik (1:59,28). Šesto mesto je v primorsko bilanco dodala 17-letna članica SK Gorica Manca Hvala.

Jutri ob 9. uri bo na podkorenskem poligonu v Kranjski Gori še državno prvenstvo v slalomu, kjer je ob napovedanem toplem vremenu in dežju pričakovati težke razmere in morda celo odpoved.

Prva favorita sta predstavnika primorskega smučanja. Hadalin je letos kot edini Slovenec osvojil nekaj točk v slalomih svetovnega pokala, Bucikova pa je kot vodilna Slovenka osma slalomistka svetovnega pokala in v odsotnosti Slokarjeve (lani je zmagala na zaključni tekmi svetovnega pokala) - z izjemo Dvornikove - ne bo imela resne konkurence. Ana je bila prvakinja je že lani. V okviru članskega bo tudi mladinsko prvenstvo in tekma za točke FIS, vse skupaj pa bo še priložnost za mlajše primorske smučarje.

Državno prvenstvo se bo v ponedeljek nadaljevalo na avstrijsko-koroški Peci, kjer bo najprej na vrsti trening hitrih disciplin, morda pa bo tam tedaj treba izvesti tudi slalom. V torek bo na Peci na sporedu smuk, v sredo bo superveleslalom, v četrtek pa kombinacija.

Zanimivo je, da je lani (v odsotnosti izvrstne Ilke Štuhec) prvakinja v smuku in superveleslalomu postala Andreja Slokar. Ilka bo letos kot druga smukačica svetovnega pokala in zbirateljica točk v superveleslalomu absolutna favoritinja hitrih disciplin. Zmage v kombinaciji seveda ne bo mogla braniti Slokarjeva.


Najbolj brano