Ana Planinšič in Teo Gerželj sta poskrbela za domače veselje

Na odprtem evropskem prvenstvu za razred 420 je sodelovalo 243 posadk iz 22 držav, med njimi tudi sedem slovenskih. Regatni dogodek je v šestih dneh prvenstva ponudil za vsakogar nekaj. Lažje posadke so najbolje izkoristile dneve s šibko termiko, medtem ko so se nekoliko težje razveselile dveh dnevov južnega vetra, ki je pihal z močjo do 20 vozlov.

V Piranskem zalivu je teden dni jadralo 243 posadk iz 22 držav 
mladinskega razreda 420.
V Piranskem zalivu je teden dni jadralo 243 posadk iz 22 držav mladinskega razreda 420. 

PORTOROŽ > Zadnji regatni dan se je začel s čakanjem na maestral, ki se je stabiliziral okoli ene ure popoldne. Najprej so zajadrale vse zlate skupine - ženska, U-17 in kot zadnja še moška in mešana flota - vsaka od njih je opravila po en plov, potem pa je veter ugasnil in preprečil jadranje v zadnji regati. Prirediteljem in udeležencem je uspelo tekmovalni program skleniti z enajstimi odjadranimi plovi. Za dodatno zadovoljstvo prizadevnih prirediteljev sta poskrbela Piratova jadralca Ana Planinšič in Teo Gerželj, ki sta v floti mešanih posadk osvojila srebrno kolajno. Trener Mitja Mikulin je po končanem prvenstvu povedal: “Za nami je lepo prvenstvo, na katerem sta Ana in Teo zdržala do konca ter dosegla lepe uvrstitve: sta enajsta skupno, deveta Evropejca ter druga med mešanimi posadkami. S tem dosežkom smo lahko zelo zadovoljni, ostalim posadkam pa želimo uvrstitev v zlato skupino na bližnjem mladinskem evropskem prvenstvu v Grčiji.”

Jaka Valjavec in Vid Dobrinja sta prvenstvo končala na 39. mestu, Rok Kovačič in Lara Božič na 47., Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec 62., Miran Gustin in Toni Rebec sta bila 99., Peter Koprivec in Rodion Krantov pa 105. Roža Sabadin in Riana Arinova sta osvojili 38. mesto. Slovenska posadka v kategoriji U-17 Martin Marušič - Neli Gulič je bila 70.

V razvrstitvi Open Man/Mix sta naslov prvakov osvojila Američana Freddie Parkin in Estella Morris, pri moških gre evropsko zlato v roke Grkov Dimitriosa Sourlatzisa in Nikolaosa Sourlatzisa. V razvrstitvi mešanih posadk sta se evropskega naslova veselila Italijana Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio. V ženski floti sta slavili Španki Neus Fernandez Darder in Martina Gomila Darder, v kategoriji U-17 sta evropska prvaka Grka Ioannis Tournis in Georgios Iraklis Michalopoulosn Marco Rolle, naslov pri dekletih sta osvojili Grkinji Dimitra Peleki in Fevronia Bouzana. V starostni kategoriji U-15 sta zlato osvojila Madžara Bendegúz in Boldizsar Kovács.

Vodja regatnega odbora Bojan Gale je po koncu tekmovalnega sporeda povedal: “Zadnji regatni dan evropskega prvenstva 420 je bil najbolj naporen in že po vremenski napovedi smo vedeli, da bo spored težko izpeljati. Uspelo nam je izpeljati po eno regato na obeh regatnih poljih v šibkem vetru okoli 5,5 - 7 vozlov. Sicer smo opravili enajst lepih regat za vse flote. Upam, da so jadralci, trenerji, predstavniki razreda in vsi sodelujoči zadovoljni in jim želim takšne ali še boljše tekmovalne razmere tudi na naslednjih regatah.” Mitja Margon, predsednik JK Pirat Portorož, je dodal: “Po napornih dveh tednih lahko zadovoljen ugotavljam, da smo izpeljali enega najboljših prvenstev v zadnjih desetih letih. Uspeh prvenstva je plod neumornega dela in truda več kot 70 prostovoljcev, brez katerih takega dogodka ne bi bilo. Težko je opisati čustva, ampak mislim, da je bil to največji dogodek, ki ga je JK Pirat do danes izpeljal in je predstavljal tudi odličen test za svetovno prvenstvo optimistov, ki nas čaka že čez leto dni. PŽ, NR


Najbolj brano