59. Bloudkova priznanja: nagrada Vojku Orlu, plaketi Samu Masleši in Danilu Sergašu

Priznanja Stanka Bloudka so že od leta 1965 najvišja priznanja Republike Slovenije na področju športa. Tako že šest desetletij nagrajujejo posameznike, ekipe in organizacije, ki so najbolj zaslužni, da je šport v vseh svojih pojavnih oblikah tako močno zasidran v genskem zapisu Slovencev.

Vojko Orel Foto: Igor Mušič
Vojko Orel Foto: Igor Mušič

BRDO PRI KRANJU > “Slovenski šport še naprej dosega izjemne rezultate in potrjuje svojo visoko vrednost tudi v svetovnem merilu. Praktično ni športne panoge, v kateri ne bi imeli svojih predstavnikov vsaj v širšem, če že ne ožjem evropskem in svetovnem vrhu. Kljub svoji majhnosti postajamo vse boljši tudi v ekipnih športih. Razvoj, tako v vse večje število športov kot v vrhunske rezultate, je nekaj, kar nas upravičeno navdaja s ponosom. Do razpisnega roka je na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo 60 vlog za 50 nominirancev. Odbor se je izbora kot vselej lotil spoštljivo strokovno in odgovorno, odločali in odločili smo se po najboljših močeh, je ob letošnji razglasitvi med drugim zapisal Viki Grošelj, predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj.

Letošnji prejemniki Bloudkovih nagrad so: Anže Lanišek (za vrhunski športni dosežek) ter Vojko Orel, Janez Penca in Franc Ekar, vsi za življenjsko delo v športu.

V 30-letni trenerski karieri, bil je tudi profesionalni trener v Atletskem klubu Gorica, je vzgojil vrsto odličnih atletinj in atletov, ki so bili jugoslovanski in slovenski prvaki, rekorderji, reprezentanti ...

Dobitniki Bloudkovih plaket so: Samo Masleša, Zvone Dežnak, Edvard Hafner (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Danilo Vladimir Sergaš, Franc Hočevar, Matjaž Jemec, Zdenko Mikulin (za življenjsko delo v športu), Janez Slatinšek (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in za življenjsko delo v športu), Vita Lukan (za pomemben tekmovalni dosežek), Organizacijski odbor Maratona treh src / Športno društvo Tri srca (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa).

Vojko Orel

Upokojeni profesor telesne vzgoje Vojko Orel, doma je iz Vrtojbe, rojen je 6. februarja 1948, je že 60 let predan slovenskemu športu in je velik ponos Goriške. Po prvih športnih korakih na nogometnem igrišču je bil uspešen atlet prvih generacij Atletskega kluba Gorica. Po zaključku študija je začel svoje dolgoletno delo v športu kot profesor športne vzgoje na srednji šoli in kot trener v atletiki. V 30-letni trenerski karieri, bil je tudi profesionalni trener v Atletskem klubu Gorica, je vzgojil vrsto odličnih atletinj in atletov, ki so bili jugoslovanski in slovenski prvaki, rekorderji, reprezentanti in nosilci medalj na balkanskih in sredozemskih igrah. Njegov izjemni prispevek k razvoju športa je obogaten tudi z aktivnim delom v organih Športne zveze Nova Gorica, Atletske zveze Slovenije in OKS - ZŠZ ter organizacijo športno-rekreativnih prireditev, tudi čezmejnih. V zadnjem času se posveča urejanju arhivske dokumentacije in kronike o športnem dogajanju na Goriškem.

Na judo zvezi je vpeljal inovativne pristope pri treningu, ki jih je kot primer dobre prakse prepoznala tudi Mednarodna judo zveza.

Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu je prejel na predlog Športne zveze Nova Gorica in drugih podpornikov.

Samo Masleša

Koprčan Samo Masleša (rojen 12, julija 1981), doktor kinezioloških znanosti, je velik ljubitelj športa in ima več kot 30 let izkušenj v judu. V mladosti je bil večkratni državni prvak in član slovenske izbrane vrste, nato pa dolgoletni trener v judo klubih Koper, Šiška, Branik Broker iz Maribora in Nova Gorica.

Trener, ki se lahko ponaša, da je deloval v vseh moških državnih nogometnih reprezentancah, vsa leta daje zgled tudi na humanitarnem področju, saj je kri daroval že 151-krat.

Samo Masleša (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Njegovi varovanci so osvajali državne naslove, se udeleževali svetovnih in evropskih prvenstev in dosegali odlične rezultate. Že več kot dve desetletji se udejstvuje na področju otroškega in inkluzivnega juda. Na judo zvezi je vpeljal inovativnepristope pri treningu, ki jih je kot primer dobre prakse prepoznala tudi Mednarodna judo zveza. Po več letih dela v Ljubljani - bil je asistent na Fakulteti za šport, vodja športnega programa pri Javnem zavodu za šport, za Mestno občino Ljubljana je nadziral 82 zunanjih športnih objektov in tako doma kot v tujini predaval o pomenu inkluzije - se je pred nekaj leti vrnil v Istro in zasnoval program Genialni varni gibalni program. Gre za multidisciplinarni program za razvoj tako športnih talentov pri mladih kot za kondicijsko pripravo pri vrhunskih športnikih.

Masleša je Bloudkovo plaketo prejel za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, predlagal ga je Judo klub Koper.

Danilo Vladimir Sergaš

Danilo Vladimir Sergaš iz Sečovelj, rojen 25. avgusta 1958, je bil še pred nedavnim član trenerskega štaba ženske članske reprezentance, je nogometu zapisan že vse življenje. Svojo pot nogometnega vratarja je začel v NK Piran, kasneje je uspešno branil barve NK Izola in zaključil aktivno igranje v domačem Piranu. V svoji nogometni karieri je branil tudi za slovensko kadetsko in mladinsko reprezentanco. Po zaključku aktivne igralske poti je opravil izobraževanja za nogometnega trenerja in pridobil najvišji naslov v nogometu trener PRO.

Danilo Srgaš (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Bil je glavni trener in trener vratarjev. Med drugim je leta 2000 postal selektor slovenske amaterske reprezentance, potem pa kot trener vratarjev začel delo v reprezentanci U-21 in pri članih. Pri nas je edini trener, ki se lahko ponaša, da je deloval v vseh moških državnih nogometnih reprezentancah. Sergaš vsa leta daje zgled tudi na humanitarnem področju, saj je kri daroval že 151-krat. Večkrat je organiziral krvodajalsko akcijo za članice in člane slovenske reprezentance ter nogometne trenerje in prijatelje, zato se ga upravičeno drži naziv vitez krvodajalstva v Sloveniji.

Sergaš je Bloudkovo plaketo prejel za življenjsko delo v športu, predlagalo ga je Društvo nogometnih trenerjev Koper.


Najbolj brano