Zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja na velik del Bližnjega vzhoda

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) pred prvomajskimi prazniki državljanom odsvetuje vsa potovanja v Iran, Irak, Sirijo in Jemen, saj za te države velja najvišja stopnja varnostnega tveganja, so danes sporočili na MZEZ. Odsvetujejo tudi vsa potovanja v Izrael in Libanon. Za ti državi trenutno velja druga najvišja stopnja tveganja.

 Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve državljanom odsvetuje 
vsa potovanja v Iran, Irak, Sirijo in Jemen,  tudi vsa potovanja v 
Izrael in Libanon.
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve državljanom odsvetuje vsa potovanja v Iran, Irak, Sirijo in Jemen, tudi vsa potovanja v Izrael in Libanon.  

LJUBLJANA > Za Iran, Irak, Sirijo in Jemen na lestvici MZEZ velja najvišja, črna stopnja varnostnega tveganja. To pomeni, da MZEZ odsvetuje vsa potovanja v te države, obenem pa državljane, ki se v kateri od teh držav morebiti že nahajajo, poziva, naj jo nemudoma zapustijo.

Na ministrstvu odsvetujejo tudi vsa potovanja v Izrael in Libanon. Za ti državi namreč trenutno velja druga najvišja, rdeča stopnja varnostnega tveganja. Če se nameravajo državljani vseeno podati na potovanje v katero izmed teh držav ali pa se tam že nahajajo, jim na MZEZ svetujejo, naj ravnajo z največjo stopnjo previdnosti.

Vodja konzularnih služb Viktor Mlakar je ob tem poudaril, da bodo slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva težje nudila pomoč državljanom, če se bodo ti znašli v težavah na območjih, za katera na MZEZ odsvetujejo potovanja. Evakuacijski leti, ki so bili denimo aktualni med globalno krizo pandemije covida-19, namreč niso običajna praksa.

V Iranu je trenutno po podatkih MZEZ do deset slovenskih državljanov, v Izraelu pa nekaj deset, vendar gre večinoma za ljudi, ki tam živijo.

Kljub zaostrenim varnostnim razmeram na Bližnjem vzhodu pa po oceni MZEZ potovanja v nekatere druge države v regiji ne predstavljajo izrazitega tveganja. "Še vedno menimo, da je generalno varno potovati v države, kot so Turčija, Egipt in Jordanija, vsaj trenutno," je dejal Mlakar.

Opozoril je tudi na določena območja v Evropi, kjer je povečana stopnja teroristične ogroženosti, med drugim v Franciji, Italiji, Avstriji in Združenem kraljestvu. Na ministrstvu državljanom, ki nameravajo potovati v te države, priporočajo, da so previdni in spremljajo razmere.


Najbolj brano