Zaradi napačne diagnoze raka prostate lani maja izvedli obsežnejšo operacijo

Po primeru odstranitve želodca napačnemu bolniku portal MMC poroča o primeru podobne napake, ki se je zgodil maja 2023. Zaradi napačne diagnostike inštituta za patologijo so bolniku napačno diagnosticirali raka, na urološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so ga nato operirali obsežneje, kot bi ga sicer.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Maja lani je na inštitutu za patologijo ljubljanske medicinske fakultete prišlo do napake pri procesiranju vzorca prostate in postavitve napačne diagnoze raka bolniku, ki so ga v UKC Ljubljana obravnavali zaradi suma raka prostate, so v ljubljanskem kliničnem centru pojasnili za Multimedijski center (MMC) Radiotelevizije Slovenija.

Na osnovi napačnega patološkega izvida ter kliničnih okoliščin in slikovnih izvidov so na urološki kliniki UKC Ljubljana izvedli ob tovrstni diagnozi potreben kirurški poseg, ki pa je bil obsežnejši, kot bi bil v primeru negativnega patohistološkega izvida. Bi pa tudi sicer bolnik potreboval operacijo, so za MMC poudarili v UKC.

Na napako pri procesiranju so po navedbah UKC na inštitutu za patologijo posumili po že opravljeni operaciji in rutinskem pregledu odstranjene prostate. Inštitut je nato obvestil klinični center, vodstvi urološke klinike in inštituta za patologijo pa sta izvedli "varnostni pogovor". O rezultatih analize je UKC po navedbah za MMC tudi takoj obvestil bolnika, ki nadaljuje zdravljenje v urološki ambulanti kliničnega centra.

Konec prejšnjega tedna je sicer v javnosti odmeval primer odstranitve želodca bolniku, za katerega se je kasneje izkazalo, da nima raka. Bolniku so želodec odstranili na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik. Na onkološkem inštitutu so izvedli interni strokovni nadzor, ki je ugotovil, da so bolnika obravnavali skladno z vsemi protokoli, ki veljajo za histološki izvid, po katerem je odstranitev organa potrebna. Medicinski center Barsos, kjer je prišlo do menjave tkiv, pa je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor.


Najbolj brano