Za več kot 44 odstotkov vprašanih napovedana interpelacija vlade upravičena

Interpelacija vlade Roberta Goloba, ki jo je v zadnjih dneh kot eno od možnosti omenil prvak SDS Janez Janše, je upravičena, meni 44,3 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Takšno mnenje deli tudi 32 odstotkov podpornikov SD. Napoved interpelacije celotne vlade medtem kot neupravičeno vidi 38,5 odstotka vprašanih.

Interpelacija vlade Roberta Goloba, ki jo je v zadnjih dneh kot eno 
od možnosti omenil prvak SDS Janez Janše, je upravičena, meni 
44,3 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla 
Mediana. Foto: Jure Klobčar
Interpelacija vlade Roberta Goloba, ki jo je v zadnjih dneh kot eno od možnosti omenil prvak SDS Janez Janše, je upravičena, meni 44,3 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Foto: Jure Klobčar

LJUBLJANA > Med razlogi za upravičenost interpelacije, pri čemer so vprašani lahko izbrali več možnih odgovor, je najvišji delež tistih, ki so navedli slabo vodenje vlade. Tako meni 36 odstotkov vprašanih. Sledijo neučinkovitost pri prekinitvi stavkovnega vala (30,9 odstotka vprašanih), očitki o korupciji pri nakupu stavbe za potrebe sodišč (28,6 odstotka) in odsotnost reform (26 odstotkov).

Predsednik SDS Janša je sicer oceno, da je "po vsem videnem čas tudi za interpelacijo celotne vlade", podal v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti, zaradi katerega je ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan ponudila odstop, premier pa je napovedal, da ga bo sprejel. A želi najprej dobiti njene končne ugotovitve glede okoliščin nakupa, saj ministrica trdi, da je bila zavedena, prst pa je uperila v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Zadevo preiskujeta tudi nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Sodelujoče v anketi Dela so ob aktualnem političnem dogajanju odgovarjali tudi na vprašanje, kdo bi moral odločiti, da naj minister, ki kljub pozivu k odstopu vztraja na položaju, odide. Večina oz. 60,4 odstotka vprašanih meni, da bi moral to storiti predsednik vlade, 17,1 odstotka vprašanih pa meni, da bi o tem morala odločiti stranka, ki je ministra predlagala na ta položaj. 12 odstotkov vprašanih meni, da bi moral o tem odločiti minister sam.

Javnomnenjsko raziskavo je med 5. in 8. februarjem za časnik Delo opravila agencija Mediana na vzorcu 720 anketirancev.


Najbolj brano