Za Arsenoviča selitev Večera v njegove prostore ni sporna

Skoraj dva tedna potem, ko so novinarji Večera prvič izrazili nestrinjanje z načrtovano selitvijo njihove medijske hiše v prostore v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča in na dan napovedanega protesta, se je na vse skupaj odzval tudi slednji. Po njegovem selitev ni sporna, saj je treba ločiti med vsebino časnika in prostori, kjer ta nastaja.

Mariborski župan Saša Arsenovič Foto: Sašo Radej
Mariborski župan Saša Arsenovič Foto: Sašo Radej

MARIBOR > Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena četrtkovi seji mestnega sveta, je podpisovanje peticij in protestne shode v demokratični družbi potrebno pozdraviti, saj ima vsak pravico so svojega mnenja.

Dejstvo pa je, je dejal, da časopisna hiša Večer, katerega naročnik je tudi sam že desetletja ter je gotovo vplivala na razvoj mesta in njega samega, že nekaj let ni lastnica sedanjega objekta in se njen status zaradi tega v ničemer ne spreminja.

Novinarski kolektiv časnika Večer bo skupaj s sindikatoma in aktivom Društva novinarjev Slovenije ob 16. uri pred stavbo Večera v Mariboru pripravil protest, s katerim po nedavnem javnem branju pred časopisno hišo še na ta način skušajo izraziti nasprotovanje selitvi v omenjene prostore. Prepričani so namreč, da je predlagana selitev absolutno nesprejemljiva, saj bi pomenila nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost časopisa.

Arsenovič priznava nekoliko čudno situacijo

"Zdaj so bili najemniki pri osebi X, v prihodnje pa bodo najemniki pri osebi Y. Sicer res gre za nekoliko čudno situacijo, v kakršni še nismo bili, a tudi naš mandat je nekoliko drugačen, ker je politik nekdo, ki ni karierni politik iz študentskih časov, pač pa nekdo, ki je v življenju že nekaj ustvaril," je dejal župan.

Ob tem je spomnil, da gre pri Galeriji Gosposka za objekt, ki so ga revitalizirali že leta 2004 in je že od takrat namenjen oddajanju v poslovne namene. Po njegovem velja pravilo ponudbe in povpraševanja in če je bil na strani bodočih najemnikov izražen interes in želja po optimiranju stroškov tudi za lažjo ohranitev poslovanja Večera, v tem ne vidi ničesar napačnega.

“Verjamem, da bodo novinarji pisali avtonomno in neodvisno še naprej”

"Tudi doslej nisem vstopal ali kako drugače ravnal v katerihkoli drugih prostorih svojih najemnikov, ki jih je bilo v 20 letih verjetno že več deset, med njimi tudi mednarodno priznana podjetja. Verjamem, da bodo novinarji pisali avtonomno in neodvisno še naprej, je pa treba ločiti kapital in upravljanje od zaposlitve," je dejal Arsenovič.

Prepričan je, da vsak novinar zase najbolje ve, ali je avtonomen in neodvisen, pri tem pa prostor s tem, kaj piše in kako piše, nima nobene zveze. Mariborčane je pozval, da v teh težkih časih za vse medije, postanejo naročniki, če to še niso, pri tem pa je prepričan, da se bodo o tem odločali na podlagi vsebin, ki jih pišejo novinarji, nikakor pa ne tega, kje novinarji sedijo.

"Že zdaj sedijo v hiši, ki ni njihova, tako da sta ta peticija in shod vsaj tri ali štiri leta prepozna," je še dejal.

Nima namena postati lastnik Večera

Na vprašanje, ali dejansko namerava vstopiti tudi v lastništvo Večera, je dejal, da gre za nekaj podobnega kot v času govoric, da bo kupil gostinski objekt na desnem bregu Drave pri novi Splavarski brvi, medtem ko se je mesto o tem pogovarjalo, pa je hišo kupil avstrijski kapital. Zagotovil je, da nima namena postati lastnik Večera in priznal, da je to bila ena od poslovnih priložnosti pred desetimi leti, ko sta z bratom prodala podjetje S.Oliver, a se zaradi nepoznavanja medijskega posla projekta raje niso lotili.


Najbolj brano