Vsak dan je na terenu več kot 1000 pripadnikov civilne zaščite

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan se je na dopoldanski vladni konferenci javnosti zahvalil za izkazano zaupanje civilni zaščiti, ki ga je pokazala nedavno objavljena javnomnenjska raziskava. Predstavil je tudi delovanje civilne zaščite v trenutni zdravstveni krizi in med drugim ocenil, da trenutno dodatne pomoči vojske ne potrebujejo.

Srečko Šestan Foto: Sta
Srečko Šestan Foto: Sta

LJUBLJANA > Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma spomnil, da je civilna zaščita “simbol pomoči, ko državo doleti nesreča, bodisi poplave, potresi, žled ali bolezen covid-19”. Dodal je, da civilna zaščita s svojo organiziranostjo, lokalnim pristopom in proaktivnostjo že vrsto let beleži najvišjo stopnjo zaupanja.

To so potrdili tudi pred dnevi predstavljeni rezultati meritve družbe Valicon. Na vrhu lestvice 20 opazovanih institucij, ki so ključnega pomena v času epidemije, se je po ocenah anketirancev namreč znašla civilna zaščita (67-odstotna stopnja zaupanja). Šestan se je vsem zahvalil za izkazano zaupanje.

Civilna zaščita skrbi tudi za organiziranje karantene

V nadaljevanju je predstavil sodelovanje med civilno zaščito in drugimi deležniki v času epidemije novega koronavirusa. Kot je povedal, so najpomembnejše dejavnosti civilne zaščite ta hip sprejem zaščitne opreme in njeno razdeljevanje uporabnikom, sicer pa civilna zaščita skrbi tudi za pregled ustreznosti ponudb za nakup zaščitne opreme.

Kot je pojasnil, pri civilni zaščiti pomagajo pri naboru najboljših ponudb, ki jih nato v nadaljnjo presojo predajo Zavodu RS za blagovne rezerve. Prostovoljci civilne zaščite pa med drugim v času epidemije pomagajo tudi pri dostavljanju hrane pomoči potrebnim.

Civilna zaščita skrbi tudi za organiziranje karantene. Šestan je spomnil, da so v začetku epidemije vzpostavili tri lokacije, od katerih trenutno deluje le še tista v Postojni. “Tam je v karanteni 11 ljudi, od teh jih danes pet zapušča karanteno,” je povedal. Dodal je, da bodo najverjetneje 23. aprila sprejeli še dva policista, ki sta sodelovala v operaciji v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex.

Civilna zaščita je praktično v vsaki občini

Pri delu se seveda srečujejo tudi z raznimi težavami, ki pa jih po besedah Šestana sproti uspešno rešujejo. Spomnil je, da je v Sloveniji 212 občin, civilna zaščita pa sodeluje praktično v vsaki, sicer v manjšem ali širšem obsegu, odvisno od organiziranosti občin in njihovih potreb.

Vsak dan je v razne aktivnosti vključenih več kot 1000 pripadnikov civilne zaščite. Na novinarsko vprašanje, ali bi pri delu potrebovali večji angažma vojske, je Šestan odgovoril, da trenutno njihove pomoči ne potrebujejo.

“Pri vojski smo zelo previdni. Vojska pomaga že policiji pri varovanju meje, že sedaj pa jo uporabljamo za posamezna razkuževanja, ne pa za fizične, enostavne aktivnosti. Na razpolago imamo še veliko struktur, tako prostovoljskih kot drugih,” je pojasnil. Če pa bi vojsko resnično potrebovali, bi pri civilni zaščiti za pomoč zaprosili.


Najbolj brano