Vrtovec: Prav je, da si nalijemo čistega vina in povemo, da na tak način ne gre več

Predsednik NSi Matej Tonin je v sporočilu za javnost po referendumih opozoril, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa meni, da je po nedeljskem že tretjem zaporednem porazu desnice na referendumih potrebna vsebinska, vrednostna in kadrovska katarza.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec Foto: ZIGA ZIVULOVIC JR.
Poslanec NSi Jernej Vrtovec Foto: ZIGA ZIVULOVIC JR.

LJUBLJANA > Predsednik NSi je v izjavi sporočil, da je izid včerajšnjih referendumov jasen. "Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša," je sporočil.

Že tretji poraz desne sredine letos

Tonin je poudaril, da gre za že tretji poraz desne sredine letos. Aprila je desnica izgubila na parlamentarnih volitvah, pred štirinajstimi dnevi pa so izgubili tudi bitko na predsedniških. "Danes so se volilci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši. Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej," je poudaril.

Sporočil je še, da je prihodnost desne sredine odvisna od korakov NSi, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo.

Janša se je ponovno odzval na twitterju
Predsednik SDS Janez Janša se je na to odzval na twitterju, z besedami, da ko in če bo NSi dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače. "Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod desetimi odstotki," je zapisal.

Vrtovec: Treba je ugotoviti, kako lahko do naslednjih volitev desnica postane konkurenčna

Poslanec NSi Jernej Vrtovec meni, da je po nedeljskem že tretjem zaporednem porazu desnice na referendumih potrebna vsebinska, vrednostna in kadrovska katarza. Potreben je temeljit pogovor, kakšna bi lahko bila nova paradigma med desno sredino in narodom, meni. Ugotavlja, da desna sredina nagovarja zgolj podeželje, v mestih pa izgublja podporo.

Dejal je, da mu je žal za volivke in volilce desne sredine, ker doživljajo poraz za porazom. Njihov glas ne pride do izraza, da bi lahko vodili državo, čeprav si to zaslužijo, ker jih ni malo, meni. "Programi, ki jih imamo, so zelo dobri," je izpostavil, kar se je po njegovem mnenju pokazalo v dveh letih, ko so sodelovali v vladi Janeza Janše. "Vladali smo zelo dobro, delali ogromno stvari na zelo dober način," je ocenil.

Zato je potrebna samoreflkesija, kot je tudi včeraj dejal predsednik NSi Matej Tonin. Da situacijo ocenijo in pogledajo, kako stojijo, in potem desnico na novo zastavijo - vsebinsko, vrednostno in kadrovsko. "Prav je, da si nalijemo čistega vina in povemo, da na tak način ne gre več," ocenjuje.


Najbolj brano