Vodstvo RTV za dan stavke skrajšalo dolžino dnevnoinformativnih oddaj

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija se je zaradi stavke novinarjev na RTVS odločilo poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik pa odpovedati. Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sta ogorčena in menita, da gre za oviranje stavke, so zapisali v izjavi za javnost.

Stavka se je začela danes ob 14. uri, ob 19. uri pa se je na trgu 
republike začel shod v podporo javni RTV. Foto: Aljaž Novak
Stavka se je začela danes ob 14. uri, ob 19. uri pa se je na trgu republike začel shod v podporo javni RTV. Foto: Aljaž Novak

LJUBLJANA > "Stavkovni odbor, ki je na dan stavke pripravil neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik ugotavlja, da sta generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik grobo posegla v obliko naše stavke," so se v sporočilu za javnost odzvali v stavkovnem odboru.

Premier Robert Golob je ob današnji stavki RTVS dejal, da razume pozive, ki "gredo v več smeri", med prioritetami pa sam izpostavlja depolitizacijo javne RTV. Ob tem je poudaril, da ima vladna koalicija opravka z opozicijo, ki brani obstoječe vodstvo in krizo na RTVS poglablja do onemoglosti. Umiritve situacije si sam želi najkasneje do konca leta. Vlada je sicer na seji prejšnji teden v celoti podprla predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ga v DZ vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Mojco Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda), je v današnji izjavi za medije spomnil premier Golob. Ob tem je ocenil, da bodo uspeli najkasneje do konca leta "razrešiti situacijo" na RTVS. Med drugim si bodo po njegovih besedah prizadevali za vrnitev javne RTV stroki in civilni družbi ter umiku politike iz vodstvenih struktur. Za tem pa bo nastopil čas za finančno reorganizacijo na eni strani in razmislek o tem, kaj želimo od javne RTV ter kdo in koliko bo za to plačal na drugi strani, napoveduje Golob. "Treba je razmisliti o spremembi financiranja, ampak najprej definirati namen in poslanstvo," še pravi. Ureditev razmer tako med drugim vidi tudi v sprejemu koalicijskega predloga sprememb zakona o RTVS.

Novinarji so današnjo stavko zastavili v smislu nudenja vseh ključnih informacij dneva, kar so želeli nadgraditi z opozorili na položaj in pomen javne RTV v slovenskem prostoru. A vodstvo RTVS se je odločilo okrniti dnevnoinformativni program na Televiziji Slovenija ter poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik, posvečeno vlogi in pomenu javnih medijev, pa umakniti s programa.

"S tem, ko sta generalni direktor in odgovorna urednica skrajšala dnevnoinformativne oddaje na nekaj minut in prepovedala produkcijo današnje oddaje Tednik, sta nam onemogočila izvajanje stavkovnih aktivnosti, kot smo jih napovedali vodstvu ob začetku stavke. To pa je oviranje stavke, ki je ena od temeljnih in ustavnih pravic delavcev, organiziranih v sindikat, in je kaznivo dejanje po 200. členu Kazenskega zakonika," opozarjajo v stavkovnem odboru in Koordinaciji novinarskih sindikatov. Opozorili so, da bo s krnitvijo dnevnoinformativnih oddaj nastala resna programska škoda.

To dejanje pa pomeni tudi grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo, s cenzuro pa je okrnjena tudi pravica javnosti do obveščenosti, so še ostri v koordinaciji.

Dva predloga sprememb zakona o RTVS je sicer že na ustanovni seji DZ vložila tudi opozicijska SDS in s tem prehitela koalicijo. Med drugim predlagajo, da rtv-prispevek ne bi bil več obvezen. Vendar pa so poslanci SDS za svoj predlog sprememb zakona vložili tudi predlog za posvetovalni referendum, zato DZ o zakonu še ni odločal. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma je moralo namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona. Omenjeni 30-dnevni rok se je iztekel konec prejšnjega tedna, DZ pa bo, kot je danes dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma predvidoma odločal na izredni seji prihodnji teden. Koalicijski predlog novele pa bo DZ lahko obravnaval šele, ko bo končana obravnava prej vloženih predlogov SDS.

Ostro obsojajo tudi prepoved snemanja pogovora s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom, pogovor z njim je bil zastavljen aktualno, v manjšem delu pa bi se dotaknili tudi Čeferinovega odnosa do vloge in pomena javne RTV.

Stavkovni odbor odločno zavrača poskuse generalnega direktorja, da bi krivdo za razpadanje kadrovske in organizacijske strukture Informativnega programa TV Slovenija in krizo uredniške avtonomije naprtili pogajalski skupini novinarskih sindikatov. Generalnega direktorja Andreja Grah Whatmougha še pozivajo "naj nemudoma preneha zavajati javnost ter zaposlene, jih ustrahovati ter sejati nered v ustanovi, ki jo vodi".

Stavka se je začela danes ob 14. uri, ob 19. uri se je na trgu republike začel shod v podporo javni RTV.


Najbolj brano