Vodovod v Mežiški dolini pomaga graditi tudi ekipa Kraškega vodovoda

Novi vodovod v Mežiški dolini pomagajo graditi tudi ekipe vodovodarjev od drugod, med drugim iz Kraškega vodovoda. Danes so zato na Prevalje prišli predstavniki občin ustanoviteljic Kraškega vodovoda in še tako izrazili podporo v ujmi prizadeti občini. Ob tem so spomnili, da so lani tudi sami ob požaru na Krasu bili deležni pomoči cele Slovenije.

Ekipe pridno polagajo nove cevi, po katerih bo voda kmalu pritekla v Mežiško dolino. Foto: Borut HoÄŤevar
Ekipe pridno polagajo nove cevi, po katerih bo voda kmalu pritekla v Mežiško dolino. Foto: Borut HoÄŤevar

PREVALJE > Novi vodovod gradijo iz smeri Mežice proti Prevaljam in bo do več kot 10.000 prebivalcev dela Mežice, glavnine Prevalj in večjega dela Raven na Koroškem, ki so po avgustovski ujmi ostali brez pitne vode, pripeljal zdravo pitno vodo.

Zdaj jim vodo še vedno zagotavljajo iz nadomestnih, a ne zadostnih virov, pri čemer pa je voda, ki iz pip priteče na Prevaljah, zaradi onesnaženega sistema primerna samo za sanitarno rabo, pa še te je ob trenutni suši večkrat premalo. Zato uvajajo tudi redukcije. Pitno vodo pa občani Prevalj dobivajo iz zalogovnikov, ki so postavljeni na več lokacijah in jih redno polnijo.

Občina Prevalje je kmalu po tem, ko je narasla reka Meža 4. avgusta potrgala dolinski vodovod, pristopila k iskanju rešitev in kmalu sprejela odločitev o gradnji novega vodovoda, ki ga je ob zeleni luči ministrstva za infrastrukturo umestila v traso glavne ceste po dolini. Gradnja sedem kilometrov dolgega vodovoda se je začela 21. avgusta, ob tem pa so si za cilj postavili, da z gradnjo zaključijo v treh mesecih.

Kraševci so se prvi javili na poziv

“Naš vodovod napreduje s takim tempom, kot si v začetku nismo predstavljali, da bo možno zgraditi vodovod,” je danes dejal župan Občine Prevalje Matic Tasič. Ocenil je, da se bo gradnja zaključila pred takrat zastavljenim rokom in pohvalil vse vključene v projekt ter se zahvalil vsem za pomoč.

Gradnja poteka na več trasah, trenutno je zgrajenih skupno za 4,2 kilometra vodovoda. Gradnjo izvajajo koroška gradbena podjetja, deloma pomaga tudi Slovenska vojska, pri gradnji pa sodelujejo tudi vodovodarji iz Kraškega vodovoda, Komunale Slovenj Gradec, Mariborskega vodovoda in še zasebnik Instalacije Kovačič iz Ilirske Bistrice. Med sodelavci Kraškega vodovoda je tudi eden, ki je pred 40 leti pomagal tudi pri gradnji prejšnjega vodovoda iz Mežice proti Prevaljam.

Potek gradnje so si danes ogledali tudi predstavniki občin ustanoviteljic Kraškega vodovoda. Župan Občine Sežana Andrej Sila je ob tem poudaril pomen medsebojne solidarnosti in spomnil, da je lani preostala Slovenija njim pomagala ob gašenju požara na Krasu.

“Kraševci so se prvi javili na naš poziv, ali ima kdo možnost, da nam pride pomagat,” pa je povedala direktorica JKP Log Meta Tasič Bukovec. Prav zaradi strokovne pomoči od drugod se projekt izvaja hitreje, kot bi se sicer, je dodala.

V zadnjem mesecu in pol od ujme je prevaljska občina po besedah župana prejela različno pomoč tudi od drugih občin, ki niso utrpele poplav, med drugim tudi kot pomoč pri administraciji.


Najbolj brano