Vlada v načrt razvojnih programov uvrstila več digitalnih projektov

Vlada je na današnji seji odbora za gospodarstvo v načrt razvojnih programov uvrstila pet projektov, ki sodijo v skupino projektov podjetja EuroHPC s področja superračunalništva, znotraj katerih se izvaja sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega dela. V načrt je uvrstila tudi dva projekta v okviru evropskega digitalnega inovacijskega središča.

 Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com

LJUBLJANA > S področja superračunalništva je vlada v načrt razvojnih programov uvrstila pet projektov, ki jih je na razpisih izbralo Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC), so po seji odbora za gospodarstvo sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Na razpisih izbrane projekte bo v štirih letih sofinanciralo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in sicer do največ 50 odstotkov upravičenih stroškov izbranega projekta. Skupno bo za sofinanciranje namenilo nekaj več kot 1,9 milijona evrov.

"Superračunalništvo je postalo ključnega pomena za raziskave ter digitalizacijo industrije in podatkovnega gospodarstva. Njegove številne praktične uporabe lahko koristijo širokemu naboru industrijskih in poslovnih sektorjev ter uporabnikom iz akademskih krogov, znanstvenih skupnosti in javnega sektorja," so poudarili v sporočilu za javnost.

Kot so zapisali, ima superračunalništvo lahko ključno vlogo pri reševanju vprašanj, kot so napovedovanje podnebnih sprememb, napredno medicinsko modeliranje, razvoj novih zdravil, kibernetska varnost in umetna inteligenca.

V načrt razvojnih programov je vlada uvrstila še dva projekta v okviru evropskega digitalnega inovacijskega središča. Vrednost projekta Pametne, odprte in trajnostne skupnosti je slabe tri milijone evrov, vrednost projekta Prva pomoč za digitalizacijo Slovenije pa 3,33 milijona evrov. V obeh primerih bo polovico sredstev evropskih, po četrtino pa bosta prispevala konzorcij in ministrstvo za digitalno preobrazbo. Projekta sta se začela 1. oktobra 2022 in trajata 36 mesecev.

Evropska digitalna inovacijska stičišča so točke, ki podjetjem in organizacijam javnega sektorja pomagajo, da se odzovejo na digitalne izzive in postanejo konkurenčnejše. Podjetja med drugim podpirajo pri "izboljševanju poslovnih/proizvodnih procesov, izdelkov ali storitev z uporabo digitalnih tehnologij" in jim nudijo pomoč "pri reševanju okoljskih vprašanj, zlasti pri uporabi digitalnih tehnologij za trajnostnost in krožnost", so navedli.


Najbolj brano