V veljavo stopila novela zakona o zdravniški službi, ki določa naloge zdravnikov v času stavke

Danes je stopila v veljavo novela zakona o zdravniški službi, ki določa naloge, ki jih mora zdravnik izvajati v času stavke. Vlada, ki je novelo pripravila, želi z njo omiliti oziroma odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke. Zdravniški sindikat Fides je napovedal, da bo po uveljavitvi zakona vložil pobudo za presojo njegove ustavnosti.

V veljavo je stopila novela zakona o zdravniški službi, ki določa 
naloge zdravnikov v času stavke. V Fidesu so napovedali, da bodo 
po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo njegove ustavnosti.  Foto: Sašo Bizjak
V veljavo je stopila novela zakona o zdravniški službi, ki določa naloge zdravnikov v času stavke. V Fidesu so napovedali, da bodo po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo njegove ustavnosti.  Foto: Sašo Bizjak

LJUBLJANA > Novela določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oziroma da ne nastajajo nepopravljive posledice. Tako mora denimo v primerih, ko bi nastale take posledice, tudi izdajati obrazce, listine in zdravniška potrdila. Gre denimo za potrdila o začasni zadržanosti od dela.

Vlada je v obrazložitvi ob pripravi predloga novele pojasnila, da pravica do stavke po ustavi ni absolutna in neomejena. Tako kot ostale človekove pravice in temeljne svoboščine je omejena s pravicami drugih. Pri tem je izpostavila zlasti ustavno varovane pravice, ki sta denimo pravici do zdravstvenega varstva in do socialne varnosti. Pomen pravic, ki jih želi zavarovati z novelo, znatno pretehta pomen prizadete pravice stavkajočih, zato je poseg utemeljen tudi z vidika sorazmernosti, meni.

V Fidesu temu nasprotujejo, saj da novela zakona predstavlja izrazito nesorazmeren in prekomeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke in to pravico dejansko ukinja. "Zakon v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic," so prepričani.

V sindikatu so zato napovedali, da bodo po uveljavitvi zakona na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti novele.

Novela je bila v petek objavljena v uradnem listu, v veljavo pa stopi dan po objavi, torej danes.


Najbolj brano