V parlament EU izvoljena poslanca naj bi nadomestila Primorca

V evropski parlament izvoljena državnozborska poslanca Branko Grims in Matej Tonin sta bila izvoljena v gorenjski volilni enoti. Po številu prejetih glasov na volitvah pred dvema letoma naj bi ju nadomestila državni svetnik in podžupan Idrije Andrej Poglajen (SDS) in Franci Medic (NSi). Oba sta iz Idrije in oba sta mandat pripravljena sprejeti.

Andrej Poglajen iz SDS (na fotografiji levo),  naj bi v DZ nadomestil 
v evropski parlament izvoljenega Branka Grimsa. Franci Medic iz 
NSi (na fotografiji desno),  je prvi v vrsti za nadomestilo  poslanca 
DZ Mateja Tonina, ki odhaja v Bruselj.
Andrej Poglajen iz SDS (na fotografiji levo), naj bi v DZ nadomestil v evropski parlament izvoljenega Branka Grimsa. Franci Medic iz NSi (na fotografiji desno), je prvi v vrsti za nadomestilo poslanca DZ Mateja Tonina, ki odhaja v Bruselj. 

IDRIJA > Evropske volitve Idriji, ki doslej poslanca v državni zbor (DZ) ni imela, prinašajo kar dva. Branka Grimsa (SDS) naj bi kot prvi za njim nadomestil državni svetnik in podžupan občine Idrija Andrej Poglajen, Mateja Tonina (NSi) pa predsednik lokalnega odbora te stranke in dolgoletni občinski svetnik Franci Medic. Oba sta mandata pripravljena sprejeti. Sedaj ne kaže, da bi ju njuni stranki zaradi drugačnih “računic” skušala prepričati, naj mesti prepustita naslednikoma po številu glasov na državnih volitvah leta 2022.

Poglajen bi bil najmlajši poslanec DZ

Andrej Poglajen, ki je minuli teden dopolnil 24 let in bi postal najmlajši poslanec DZ, je prekaljen politik. Kot študent evropske pravne fakultete je bil zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve, ko ga je vodil Anže Logar. Dejaven je bil že v gimnaziji. Podmladek SDS oziroma evropske ljudske stranke je zastopal tudi v Bruslju.

Pred dvema letoma je bil z 2270 glasovi v idrijsko-cerkljanskem okraju že uvrščen v DZ, a mu je vstop vanj zadnji hip odščipnil dodaten mandat za Levico. Ker okraj sodi v gorenjsko, SDS naklonjeno volilno enoto, sta mandata pripadla Žanu Mahniču in Grimsu.

Po lokalnih volitvah je idrijski župan Tomaž Vencelj Poglajna imenoval za podžupana. Ob dejavnem ukvarjanju z mladimi, KS in področjem športa, je v občini usklajeval še nekaj področij.

Konec leta 2022 so ga elektorji od Bovca do Idrije izvolili za državnega svetnika, zastopnika njihovih lokalnih interesov.

Iz državnega sveta je Poglajen najbolj odmeval z nelokalno, strankino pobudo za oblikovanje preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Žal je manj odmeval nedavni posvet o (ne)urejanju cestne povezave Keltika, že 30 let zaostajajoče povezave Posočja po enem in Idrije po drugem kraku, z osrčjem Slovenije. Spodbudil in vodil ga je Poglajen.

“Mandat poslanca sem seveda pripravljen sprejeti, saj sem zanj pred dvema letoma kandidiral. Z uradno izjavo želim počakati na zaključek formalnih postopkov. Lahko povem le, da me od nekdaj zanimajo mednarodni odnosi. Iz izkušenj pa vem, da podcenjene občine potrebujejo aktivnejše zastopstvo v DZ,” nam je povedal Poglajen.

Mi lahko zapišemo, da se DZ s Poglajnom ne obeta poslanec kova Branka Grimsa. Njegov pogled na svet je povsem drugačen, predvsem ga krasi večja strpnost.

Medic iz Argentine dejavno v politiko

Poklicno poslovni svetovalec, samostojni podjetnik Franci Medic (1959) je argentinski Slovenec. Oče in mama, ki sta vedno napovedovala povratek v domovino po morebitni osamosvojitvi Slovenije, te nista dočakala. Pač pa je Medic z družino njuno željo uresničil na prelomu tisočletij. Že iz Argentine je dobro poznavajoč pokojnega Andreja Bajuka aktivno deloval v SKD in se pozneje pridružil njeni naslednici NSi.

Idrijski odbor te stranke vodi. Je eden najbolj dejavnih občinskih svetnikov in med peščico tistih, ki naštudirajo ali vsaj preberejo vse gradivo za seje. To napoveduje, da bo, kot verjetni naslednik Tonina, še več ur posvetil študiju gradiva v državnem zboru. Na volitvah leta 2022 je dobil 864 glasov.

“Na trdo delo sem pripravljen. Priznam, da me sedaj preveva vznemirjenje. Razumljivo je, da bom v DZ skušal narediti vse, kar bo mogoče, v dobro Slovenije, a tudi v dobro svojega lokalnega okolja. Najbolj si želim strpnosti in boljšega razumevanja med ljudmi,” je povedal Medic.

Na državni zbor vsekakor trkata dva strpna kandidata za poslanca in dobra poznavalca podcenjenih razmer v slovenski lokalni samoupravi.


Najbolj brano