V Lipici obeležili dan meroslovja

Gospodarsko ministrstvo, Urad RS za meroslovje in sekcija SiMER so ob ponedeljkovem dnevu meroslovja danes v Lipici organizirali dogodek Merimo danes za trajnostni jutri. Državni sekretar na ministrstvu Dejan Židan je ob tem poudaril vlogo, ki jo imajo točni merilni instrumenti pri ustvarjanju boljšega jutri.

Državni sekretar na ministrstvu Dejan Židan je ob tem poudaril 
vlogo, ki jo imajo točni merilni instrumenti pri ustvarjanju 
boljšega jutri. Foto: Jure Klobcar
Državni sekretar na ministrstvu Dejan Židan je ob tem poudaril vlogo, ki jo imajo točni merilni instrumenti pri ustvarjanju boljšega jutri. Foto: Jure Klobcar

LIPICA > Svetovni dan meroslovja obeležujemo 20. maja, ko se spominjamo podpisa metrske konvencije, pomembne mednarodne pogodbe, leta 1875 v Parizu. Takrat je bil ustanovljen mednarodni urad za uteži in mere v Parizu, hkrati pa so bili vzpostavljeni osnovni pogoji za poenotenje merskih enot in mednarodno primerljivost merjenj.

Krovna tema letošnjega dneva meroslovja je bila Merimo danes za trajnostni jutri. Trajnostni razvoj pomeni izkoreninjenje revščine, zmanjšanje neenakosti in spodbujanje trajnostnega upravljanja naravnih virov in ekosistemov ter trajnostne, vključujoče in pravične gospodarske rasti, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Natančne in zanesljive meritve omogočajo kakovostnejše spremljanje okoljskih parametrov, boljšo oceno vpliva človekovih dejavnosti in razvoj strategij, ki spodbujajo ekološko ravnovesje, je v uvodnem nagovoru povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Židan. "Danes točni merilni instrumenti in podatki, ki jih dobimo z meritvami, resnično igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju boljšega jutri za vse nas in generacije, ki prihajajo za nami," je dejal med drugim.

Direktor urada RS za meroslovje Samo Kopač je dejal, da se letošnji svetovni dan meroslovja osredotoča na številne merilne priložnosti, ki prispevajo k vzpostavitvi trajnostnega svetovnega gospodarstva in okolja. "Povezovanje in sodelovanje z vsemi deležniki pa je ključno, da lahko resnično z meritvami zagotovimo boljšo in trajnostno prihodnost," je poudaril.

V imenu sekcije proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme (SiMer), ki deluje v okviru Zbornice elektroindustrije pri GZS, je udeležence nagovorila Aleksandra Lepenik, ki je predstavila nekaj meroslovnih utrinkov iz prakse s področja trajnostnega razvoja.

Strokovna znanja s področja meritev iz prakse so delili ustanovitelj podjetja Aqualink Jani Jordan, Gregor Koselj iz Elektra Gorenjska, znanstvena sodelavka na oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo Nacionalnega inštituta za biologijo Alexandra Bogožalec Košir ter vodja kakovosti v podjetju Gazela Denis Sušin.

Kot so navedli na ministrstvu, so vsi predavatelji poudarili, da so meritve na področju trajnostnega razvoja izredno pomembne, saj nam omogočajo sprejemanje premišljenih odločitev, ki vodijo v boljši jutri in ustvarjanje kakovostnejšega življenja za naše naslednje generacije.


Najbolj brano