V igri za gradnjo drugega tira ostajajo štirje ponudniki

V izboru za glavna dela na drugem tiru med Divačo in Koprom ostajajo še štirje glavni ponudniki, med katerimi pa ni kitajskih gradbincev. Z odločitvijo uprave o priznanju sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi javnega naročila se je na današnji seji seznanil nadzorni svet projektnega podjetja, je povedal novi generalni direktor Pavle Hevka.

Pavle Hevka Foto: Sta
Pavle Hevka Foto: Sta

LJUBLJANA > 2TDK je sposobnost za oba odseka priznala Gorenjski gradbeni družbi v sodelovanju s češkim Metrostavom in CGP, avstrijskemu Strabagu, ki se je povezal s nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom, prav tako v igri ostajata ponudbi Kolektorja CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškega gradbinca Cengiz.

“Čakamo na pravnomočnost. Če ne bo pritožb, nadaljujemo z drugo fazo, v kateri pridobimo cene in začnemo z gradnjo. Tega si najbolj želimo,” je v današnji izjavi za javnost poudaril Pavle Hevka. Je pa dodal, da pritožbe pričakujejo, z njimi pa se bo ukvarjala državna revizijska komisija. Brez pritožb bi bila sicer odločitev pravnomočna v osmih delovnih dneh.

Hevka je pojasnil, da je uprava odločitev, ki jo je danes soglasno podprl nadzorni svet, sprejela po preučitvi vse dokumentacije in veljavne zakonodaje. Pri tem je izpostavil predvsem tretji protikoronski paket, ki je bil sprejet maja.

“Družba 2TDK je pri odločitvi ravnala skladno s veljavno zakonodajo, ki spodbuja in pospešuje hitrejši razvoj gospodarstva in rast investicij po epidemiji covida-19. Skladno z omenjeno zakonodajo gospodarski subjekti iz tretjih držav v postopku javnega naročila sodelujejo, če imajo države sklenjen večstranski ali dvostranski trgovinski sporazum,” so v sporočilu za javnost zapisali v projektnem podjetju.

Hevka je pojasnil, da Turčija ima podpisan dvostranski dogovor s Slovenijo, zato turška podjetja lahko sodelujejo v nadaljnji fazi projekta, “Kitajci pa ga žal nimajo”. Kot je še dodal, je rok, da bi bil drugi tir dokončan leta 2025 in leto pozneje predan v uporabo, v tem trenutku še ulovljiv.


Najbolj brano