Upravno sodišče zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper omejitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sodišče je presodilo, da izpodbijana uredba ni tak akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu.

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper 
uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega 
zavarovanja. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Izpodbijana uredba ne opredeljuje pravic ali obveznosti zaključenega kroga oseb ob konkretnem življenjskem dogodku, zato njenih določb ni mogoče šteti za posamični upravni akt, izdan v obliki predpisa. Le tak akt pa bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu, je razvidno iz sodbe, ki jo je pridobila STA.

Vlada je sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov. Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije. Generali je skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, kar je sodišče prav tako zavrglo.


Najbolj brano