Turisti največkrat prenočijo v Ljubljani, Piranu in na Bledu

V turističnih nastanitvenih obratih so aprila zabeležili 440.000 prihodov turistov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Prenočitev je bilo nekaj več kot milijon oziroma za 13 odstotkov več. Turisti so največkrat prenočili v občinah Ljubljana, Piran in Bled, je danes sporočil statistični urad.

Piran je med turisti zelo priljubljen.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Piran je med turisti zelo priljubljen.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Aprila je bilo v Sloveniji domačih turistov 27 odstotkov manj kot lani, in sicer 116.000, njihovih prenočitev pa je bilo 310.000 oziroma 22 odstotkov manj. Domači turisti so ustvarili 30 odstotkov vseh prenočitev, največ v občinah Piran, Brežice in Moravske Toplice.

Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 324.000 oziroma za 48 odstotkov več kot pred letom dni. Ustvarili so približno 737.000 prenočitev, kar je 39 odstotkov več kot lani. Tuji turisti so v aprilu prispevali 70 odstotkov vseh prenočitev, največkrat pa so prenočili v občinah Ljubljana, Piran in Bled.

Vračajo se Američani

Največ turistov je bilo iz Italije, ustvarili so skoraj 117.100 prenočitev oziroma 16 odstotkov vseh tujih. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Tudi turisti iz Nemčije so prav tako največkrat prenočili v Ljubljani, skupno pa so opravili nekaj več kot 94.000 prenočitev (13 odstotkov vseh). Sledili so turisti iz Avstrije (12 odstotkov), Madžarske (šest odstotkov) in Hrvaške (pet odstotkov).

Statistični urad zaznava trend vračanja turistov s preostalih celin. ZDA so tako denimo pristale med deseterico držav z največ prenočitvami v aprilu, prispevale so jih 21.400.

Največ prenočitev je bilo aprila v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah, in sicer skoraj 239.000 oziroma 23 odstotkov vseh. Med zdraviliškimi občinami prednjačijo Brežice. Sledile so obmorske in gorske občine (iz vsake po 21 odstotkov vseh prenočitev) ter Ljubljana (18 odstotkov).

Slovenci v zdraviliščih, tujci v gorah

Domači turisti so prispevali največ prenočitev v zdraviliških občinah, tuji pa v gorskih. Oboji sicer največ prenočujejo v hotelih, aprila so opravili 542.100 prenočitev oziroma 52 odstotkov vseh, sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (21 odstotkov).

V prvih štirih mesecih skupaj je Slovenijo obiskalo skupno skoraj 1,3 milijona turistov, ki so opravili nekaj več kot 3,3 milijona prenočitev, kar je 15 odstotkov več kot leto prej. Največ prenočitev so letos prispevali turisti iz Italije, skoraj desetino vseh.

Domači turisti so ustvarili skoraj 1,3 milijona prenočitev, tuji pa nekaj manj kot 2,1 milijona. Domačih je bilo 13 odstotkov manj, tujih pa 42 odstotkov več kot v istem obdobju lani.


Najbolj brano