Štipendiran natakar, ki poišče službo izven gostinstva, pomeni dvojno izgubo
Približno 1000 dijakov, bodočih kuharjev in natakarjev, bo prihodnje šolsko leto prejemalo štipendijo za deficitarne poklice. To je korak v pravo smer za blaženje kadrovskih zagat v tej panogi, ne bo pa dovolj, se strinjajo ravnatelji in gostinci. Treba bi bilo zvišati plače, izboljšati ugled teh poklicev, urediti delovne pogoje ... “Štipendije bi morale priti v roke tistih dijakov, ki jih zahtevno delo kuharja ali natakarja res veseli. Če bodo čez čas ta poklic opustili, bo izguba dvojna,” pravi Aleš Piščanc, koprski hotelir.

PRIMORSKA > Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu je dosegla, da bodo odslej dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelir prejemali štipendije za deficitarne poklice. V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih največ 1000 štipendij za bodoče kuharje in natakarje, mesečna višina štipendije pa znaša 102 evra. Javni štipendijski sklad je na svoji spletni strani že objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice v šolskem letu 2022/2023. Vlogo bo možno oddati od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.