Slovenka leta 2023 je Ana Petrič, svoje žezlo v ognju je imela tudi Primorska

Slovenka leta 2023 je Ana Petrič, direktorica Centra starejših Notranje Gorice, so izbrali bralke in bralci revije Jana.

Slovenka leta 2023 je Ana Petrič. Foto: Sašo Švigelj
Slovenka leta 2023 je Ana Petrič. Foto: Sašo Švigelj

LJUBLJANA > Ana Petrič “že devetnajsto leto s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva. Bori se za pravice starejših, za višje normative in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih,” so organizatorji izbora zapisali v obrazložitvi.

Kot so pojasnili, Petrič izvaja številne aktivnosti in projekte, s katerimi pomaga starejšim. S projektom Mala pozornost za veliko veselje je v pisanju voščil že osmo leto zapored povezala in vključila vse generacije. Z akcijo Podarim nasmeh zbirajo oblačila in jih podarijo stanovalcem, Kraljem ulice, otrokom s posebnimi potrebami. Poskusno so uspešno izpeljali projekt Počitnice v zameno za prostovoljno delo. Eden odmevnejših je prvi vrtec v Centru starejših, jeseni načrtujejo prvo medgeneracijsko glasbeno šolo. Ana Petrič izpolnjuje zadnje želje obiskovalcev in njena najnovejša ideja je “željomobil”, ki bo starostnike s svojci odpeljal še zadnjič na morje, v rojstno vas, gore …

“Dokler nisi star in ne rabiš pomoči, se ne zavedaš problematike starejših, ko pa se nekaj zgodi, smo lahko v veliki stiski, ker ne moremo dobiti pomoči čez noč! Ne samo, da nam manjka kadrov, oči si zatiskamo pred boleznimi in umiranjem, zato problematika starejših res postaja družbeni problem. Lovimo zadnji vlak, da nekaj spremenimo,” pravi Slovenka leta

Že nominacija ji je veliko pomenila, z naslovom pa, pravi, bi dobila več družbene moči, da bi izpostavila področje, ki je tako spregledano. “Želim si biti glas vseh starejših in tistih, ki delajo z njimi. Težava naše družbe je, da starejše potiskamo na njen rob. Ne zavedamo se, da bomo že jutri na tem mestu mi. Zato moramo težave začeti reševati zdaj,” je odločna.

Nabor nominirank je bil zelo pester, od najmlajše, raperke in glasbenice Masayah, do najstarejše, ilustratorke Marjance Jemec Božič, ki pri 95 letih še ni odložila barvic in čopičev. Vmes so še režiserka, pisateljica in ženska, ki ne zna in noče biti tiho Ivana Djilas, županja Romana Lesjak, ki je postala simbol trdoživosti Črne in Črnjanov, Maja Plaz, ki predano pomaga ženskam v stiski, učiteljica starega kova in aktivistka Jožica Frigelj, predavateljica, raziskovalka, mikrobiologinja Tanja Bagar, ki se zavzema, da bi konoplja dobila svoje mesto tudi v uradni medicini, Marija Vegelj Pirc, pionirka slovenske psihoonkologije, poročevalka z vojnih območij Karmen W. Švegl in Mateja Zver, kapetanka ženske nogometne reprezentance, ki se zna tudi odločno upreti diskriminaciji in seksizmu.

Slavnostna govornica je bila velika humanitarka Anita Ogulin, ki jo je uredništvo Jane presenetilo s posebnim kipcem častne Slovenke za vse čase. Scenarij za podelitev je spisal Igor Bračič, njegova beseda je meso postala v osebi voditelja Klemna Slakonje, katerega gostje so bili Raiven, Leopold I. in Smrdel Brothers Collective.


Najbolj brano