Slovenija v zadnji perspektivi prejela več kot tri milijarde evrov kohezijskih sredstev

Slovenija je v obdobju 2014-2020 za projekte s področij gospodarstva, sociale in teritorialne kohezije prejela več kot tri milijarde evrov, je sinoči v Ljubljani dejala vodja bruseljske delegacije Sofija Alves. Prepričana je, da je treba ohraniti načelo deljenega upravljanja med državami članicami in Evropsko komisijo.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek Foto: Jure Klobčar
Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek Foto: Jure Klobčar

LJUBLJANA > Kot so sporočili z ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, je direktorica na generalnem direktoratu za regijsko in mestno politiko Sofija Alves na slovesnosti ob zaključku operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 izpostavila tri projekte, in sicer Nacionalni inštitut za biologijo, za katerega je EU prispevala 22 milijonov evrov, projekt protipoplavnih ukrepov na Gradaščici, za katerega je EU prispevala 57,5 milijonov evrov, ter projekt nadgradnje železniške proge Maribor-Šentilj, za katerega je EU prispevala 128 milijonov evrov.

Na direktoratu so po njenih besedah prepričani, "da moramo ohraniti samo bistvo kohezijske politike, ki se odraža v podpori manj razvitih regij in ohranjanju regionalnega vidika, v izboljšanju življenja državljanov ter enakih možnostih za vse ter tudi v prihodnje ohraniti načelo deljenega upravljanja med državami članicami in Evropsko komisijo".

Srednji tehniški šoli Koper drugo mesto v pilotnem projektu Šola odprte kohezije

Ob koncu slovesnosti sta Jevšek in Alves podelila nagrade najboljšim trem srednjim šolam, ki so v šolskem letu 2023/2024 sodelovale v pilotnem projektu Šola odprte kohezije, ki združuje državljansko vzgojo, pridobivanje digitalnih in statističnih veščin ter podatkovno novinarstvo s horizontalnimi kompetencami. Tretje mesto je osvojila Gimnazija Ormož, drugo Srednja tehniška šola Koper in prvo mesto Strokovni izobraževani center Ljubljana.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je poudaril, da je Slovenija uspešno izkoristila vsa razpoložljiva kohezijska sredstva, s katerimi se je izboljšalo infrastrukturo, spodbudilo inovacije in ustvarilo nova delovna mesta v številnih regijah. V tem obdobju je bilo izpeljanih več kot 9000 projektov.

"Vsaka nova zaposlitev, vsaka naložba v socialno vključenost in ohranjanje okolja, vsako partnerstvo, vsak meter nove ali obnovljene ceste in železnice, vsaka cev, po kateri teče pitna voda, so rezultat prizadevanj za dosego temeljnega cilja zmanjšanja razlik med regijami," je dejal Jevšek.

Namestnik vodje enote za Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo in Nemčijo iz Generalnega direktorata za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Michael Morass je izpostavil pomen Evropskega socialnega sklada (ESS). "V zadnjem programskem obdobju je okoli 320.000 udeležencev koristilo projekte ESS v vaši državi, vključno z več kot 81.000 mladimi in približno 32.000 dolgotrajno brezposelnimi. Slovenija je ena najuspešnejših držav EU, ko gre za uresničevanje načel evropskega stebra socialnih pravic," je poudaril.


Najbolj brano