Slovenija je nared za ribiško uredbo

Vlada je včeraj sprejela nove sklepe, ki se nanašajo na mejo s Hrvaško. Po objavi teh sklepov v Uradnem listu bo tudi dejansko začela izvajati arbitražno razsodbo. Na morju bo začela izvajati evropsko ribiško uredbo. Hrvaškim ribičem bo omogočila uveljavljanje zgodovinskih pravic. Za tiste, ki bi v slovenskem morju lovili brez dovolilnic, je predvidela sankcije.

Lilijana Kozlovič: “To spoštujemo in pričakujemo 
enako od Republike Hrvaške. Če tega ne bo 
spoštovala, bo postala kršiteljica evropskega 
prava.” Foto: STA
Lilijana Kozlovič: “To spoštujemo in pričakujemo enako od Republike Hrvaške. Če tega ne bo spoštovala, bo postala kršiteljica evropskega prava.” Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada je včeraj potrdila zemljevide o meji, sprejela pa tudi sklep o evidentiranju državne meje. Ta sklep bo aktiviral celoten paket arbitražne zakonodaje. Sklep bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Po pričakovanjih se bo to zgodilo 30. decembra, torej dan po izteku šestmesečnega roka za pripravo na implementacijo arbitražne razsodbe.

Ribiške pravice so vzajemne

Ko bo meja dokončno evidentirana, bo Slovenija začela izvajati evropsko ribiško uredbo, ki je sicer zapisana tudi v hrvaško pristopno pogodbo in v arbitražni sporazum. Po tej uredbi bi morala Hrvaška slovenskim ribičem dovoliti ribolov v hrvaških teritorialnih vodah do Vrsarja, Slovenija pa hrvaškim v celotnem slovenskem teritorialnem morju.

Od razglasitve sodbe arbitražnega sodišča do sredine tega tedna se je v Piranskem zalivu zgodilo 1093 incidentov, v katerih je bilo udeleženih 1618 plovil. Od teh je bilo 934 plovil ribiških.

Gre za priznavanje vzajemne zgodovinske pravice do ribolova; ribiči bi lahko v morju sosednje države lovili z največ 25 ribiškimi ladjami in največ sto ton rib letno. Slovenija bo hrvaškim ribičem omogočila pridobitev dovolilnic. Te zgodovinske pravice so del evropskega prava, je poudarila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. “To spoštujemo in pričakujemo enako od Republike Hrvaške. Če tega ne bo spoštovala, bo postala kršiteljica evropskega prava.”

Če pa bodo hrvaški ribiči v slovenskem morju lovili, ne da bi si pridobili dovolilnico, bodo v prekršku. Vlada je včeraj sprejela uredbo, ki določa sankcije za takšne kršitve pravil skupne ribiške politike, in uredbo za preprečevanje nazakonitega in neprijavljenega ribolova. Globe za te prekrške se začnejo pri 420 evrih za fizične, sežejo pa lahko do 41.000 evrov za pravne osebe. “Republika Slovenija je na morju že sedaj izvajala jurisdikcijo. Z implementacijo lahko nadaljuje tako z opozorili kot z izrekanjem glob. To je odvisno od konkretnega primera, ki ga bo policija ugotovila neposredno na kraju,” je pojasnila generalna sekretarka.

Vlada se je zavezala tudi k financiranju pravne pomoči slovenskim ribičem, ki bi se kljub opravljanju dejavnosti v skladu z arbitražno sodbo znašli v postopkih pred hrvaškimi organi.

Pravna podlaga za implementacijo

“Ko bo opravljena objava v Uradnem listu, imamo vse pravne podlage, da lahko začnemo z implementacijo arbitražne sodbe,” je potrdil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. O morebitnih incidentih po 29. decembru pa bi bilo treba po njegovem povprašati hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. “V Zagrebu je ves čas poudarjal, da ne sme priti do incidentov, vendar glede na znano prakso se bojim, da temu ne bo tako,” je razmišljal Erjavec. Slovenija bo vsako dejanje, ki bo v nasprotju z arbitražno razsodbo, razumela kot kršitev mednarodnega prava in kot kršitev prava EU, je dejal in spomnil, da njegovo ministrstvo pripravlja gradivo za morebitno tožbo proti Hrvaški na sodišču EU v Luksemburgu.

JANA KREBELJ


Najbolj brano