Slovenija začasno ustavlja cepljenje s cepivom Janssen

Ministrstvo za zdravje je na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen ter o tem obvesti vse cepilne centre in izvajalce cepljenja, je na novinarski konferenci sporočil minister Janez Poklukar. Odločitev sledi smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom.

Bojana Beović Foto: Sta
Bojana Beović Foto: Sta

LJUBLJANA > Zaplet z mlajšo bolnico, ki je bila v ponedeljek zjutraj sprejeta v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in pri kateri je prišlo do suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19, se je končal tragično, je povedal minister Janez Poklukar, ki je izrekel sožalje svojcem, javnost pa prosil za pieteto in spoštovanje.

Minister sicer podrobnosti primera ne pozna in ga, kot je dejal, ne more komentirati. “Lahko pa zagotovim, da so stekli vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine dogodka,” je dejal.

Slovenija se je dogovorila za dodatnih 100.000 odmerkov Janssena iz Madžarske. Kaj bo s temi odmerki, trenutno ni jasno. Poklukar je ob tem pojasnil, da je bil septembra izkazan večji interes za cepljenje s cepivom Janssen, zato so skušali zagotoviti dodatne količine. “Prišli smo do dodatnega cepiva, vendar imamo zdaj novo okoliščino in počakali bomo, da bo primer zaključen in kakšne bodo nadaljnje odločitve stroke. Ta trenutek je najpomembnejše je, da komisija brez zunanjih pritiskov opravi svoje delo. Nato bo posvetovalna skupina za cepljenje podala nove usmeritve,” je dejal.

O dogodku je UKC Ljubljana obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), prav tako je, kot je dejal minister, ministrstvo prejelo sklep posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, po katerem glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen člani skupine predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi.

Poklukar: Odškodninske odgovornosti za neželene učinke pri neobveznih cepljenjih ni

V skladu s tem predlogom je ministrstvo za zdravje pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen in o tem tudi obvesti cepilne centre in druge izvajalce cepljenja, je povedal minister. Ob tem je poudaril, da kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupa stroki in hkrati sledi njihovim priporočilom ter da odločitev posvetovalne skupine o začasnem umiku cepiva Janssen iz cepilnih centrov podpira.

Ob tem je izpostavil še, da stroka nenehno preverja in spremlja učinkovitost cepiv ter beleži neželene stranske učinke.

Poklukar je pojasnil, da je poziv o prekinitvi cepljenja s cepivom Janssen cepilnim centrom posredoval danes ob 10. uri, cepivo pa bo po njegovih besedah do dokončne odločitve najverjetneje počakalo v cepilnih centrih.

Odškodninske odgovornosti za neželene učinke po besedah Poklukarja pri neobveznih cepljenjih ni. Tako je tudi pri cepljenju proti covidu. “V okviru vlade iščemo rešitev, kako urediti zadeve na tem področju,” je pojasnil Poklukar.

Po končanem postopku zbiranja dokumentacije bo NIJZ podal predlog za sklic interdisciplinarne komisije strokovnjakov pri ministrstvu za zdravje, ki obravnava resne neželene dogodke po cepljenju in poda oceno o morebitni vzročni povezanosti med cepljenjem in resnim neželenim dogodkom po cepljenju, so sporočili z NIJZ.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, ki je svojcem tudi sama izrekla sožalje, je pojasnila, da je eden od neželenih učinkov vektorskih cepiv sindrom pomanjkanja krvnih ploščic in povečanja strjevanja krvi, zato bodo po njenih besedah pomembno vlogo igrali tudi rezultati laboratorijskih preiskav.

Beovićeva je poudarila, da gre za izjemno redek dogodek. Povedala je, da je cepivo Janssen registrirano brez posebnih omejitev za starostne skupine.

Po njenih besedah imajo različne države po svetu različna priporočila glede cepljenja s cepivom Janssen. “Ponekod cepljenje odsvetujejo določenim starostnim skupinam, ni pa to enotna praksa,” je povedala Beovićeva.

Osebno mnenje Beovićeve je, da bi bilo treba začasno omejiti tudi uporabo cepiva AstraZenece

Opomnila je, da mora biti cepljena oseba seznanjena z možnimi neželenimi učinki. “Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, kjer so ti neželeni učinki navedeni, prav tako nasvet, naj se osebe ob pojavu teh učinkov obrnejo na zdravnika,” je pojasnila Beovićeva.

Zdravniška zbornica je po njenih besedah spomladi, ko so se začeli pojavljati neželeni učinki cepljenja, poslala okrožnico vsem zdravnikom, z navodili kako postopati v takih situacijah.

Na vprašanje, zakaj se v posvetovalni skupini niso odločili za prekinitev cepljenja tudi z vektorskim cepivom podjetja AstraZeneca, je Beovićeva odgovorila, da so razpravljali tudi o tem. “Prevladalo je mnenje, da se držimo priporočil Evropske agencije za zdravila.” Osebno mnenje Beovićeve pa je, da bi bilo treba začasno omejiti tudi uporabo cepiva AstraZenece.

Beovićeva je opomnila, da je strokovna skupina za cepljenje sicer že pred časom priporočila cepljenje s cepivi mRNK, v Sloveniji sta to cepivi podjetij Pfizer in Moderna.

Poklukar: “Prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja”

V Sloveniji smo doslej porabili približno 2,1 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, z obema odmerkoma je cepljenih skoraj en milijon prebivalcev. “Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred težkim potekom bolezni, ki je vzela do sedaj 4861 življenj prebivalcev Slovenije,” je navedel minister in dodal, da je samo septembra zaradi boja s koronavirusom v Sloveniji umrlo več kot sto ljudi.

“Poudariti moram, da smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja,” je še dejal minister.

Glede 100.000 odmerkov cepiva Janssen, ki jih bo Slovenija po včerajšnji odločitvi vlade kupila od Madžarske, je Poklukar napovedal, da bodo tudi pri teh odmerkih počakali na odločitev strokovne skupine za cepljenje.

Poklukar je na vprašanje, kako preprečiti upad interesa za cepljenje, odgovoril, da z natančnim spremljanjem takšnih dogodkov, s čimer skušajo pokazati, kako pomemben je varnostni vidik cepiv. “Prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja,” je poudaril Poklukar.


Najbolj brano