Sindikat vojakov z odškodninskimi tožbami zaradi zmerjanja garde in žalitev vojakov

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je zaradi izjav Jadranke Juras in zaradi zmerjanja pripadnikov garde pred proslavo ob dnevu državnosti člane pozval, naj podajo pooblastilo za vložitev odškodninske tožbe zoper avtorje izjav in RTV Slovenija. V SVS po besedah predsednika Gvida Novaka verjamejo, da bo takšen pristop deloval učinkovito in preventivno.

Sindikat vojakov se je odločil za  odškodninske tožbe zaradi 
zmerjanja garde in žalitev vojakov. Foto: STA
Sindikat vojakov se je odločil za odškodninske tožbe zaradi zmerjanja garde in žalitev vojakov. Foto: STA

LJUBLJANA > Gvido Novak je na novinarski konferenci pojasnil, da so se pripadniki SV po dogodku pred proslavo ob dnevu državnosti 24. junija, ko je režiser Dejan Babosek pripadnike garde zmerjal z izdajalci, množično obračali na sindikat z zahtevami po ukrepanju, saj so se počutili razžaljene. Sindikat je že tedaj zaradi tega dejanja podal kazensko ovadbo zaradi sramotenja države, za njim je to storil še načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, je pojasnil Novak.

V primeru izjav v oddaji Zadnja Beseda na Televiziji Slovenija pred dnevi, v kateri je gostja Jadranka Juras dejala, kako "je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo", pa je bil odziv vojakov po besedah Novaka še bolj množičen.

Epiloga preiskave zaradi zmerjanja še ni, zato odločitev za drugačen pristop

Po kazenski ovadbi zaradi zmerjanja pripadnikov garde je sicer stekla preiskava, a po pol leta po besedah Novaka še ni kakršnega koli epiloga. Kdaj bi storilec lahko za svoja dejanja odgovarjal, v sindikatu ne vedo, zato so se, tudi po izjavah Jurasove, odločili za drugačen pristop, ki bo po Novakovi oceni učinkovitejši, obenem pa bo deloval preventivno.

Pripadnike Slovenske vojske člane sindikata tako pozivajo, naj podajo pooblastila odvetniški družbi Kanduti za vložitev odškodninskih tožb zoper Jurasovo, Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so njeno izjavo predvajali, in Baboska zaradi škode, ki jo je povzročilo opisano žaljenje in blatenje slovenskih vojakov.

Za odškodninske tožbe zoper RTV Slovenija so se v sindikatu odločili, ker so izjavo Jurasove predvajali kljub temu, da je bila oddaja Zadnja beseda posneta vnaprej. V sindikatu menijo, da bi na RTV Slovenija objavo te izjave morali preprečiti, a tega niso storili, zato so soodgovorni za povzročeno škodo.

Sindikat: Demokratično izražanje mnenj ima svoje meje

Kot je še poudaril, v sindikatu ne želijo, da bi kdo dobil občutek, da v sindikatu komur koli odrekajo demokratično izražanje mnenj. "Vendar demokratično izražanje mnenj ima svoje meje. V teh dveh primerih so bile te meje presežene," je poudaril.

Odvetnik Boris Kanduti je ocenil, da so glede na objavo omenjenih izjav in glede na pogovore s pripadniki SV izpolnjeni pogoji civilnega delikta, za kar je pravno mogoče uveljavljati odškodnino.

Odškodninska tožba zaradi kršitve osebnostnih pravic je individualna stvar, zato je izpolnjevanje elementov odškodninske odgovornosti ter škode in njene višine treba ugotavljati za vsakega posebej, je še dodal.

Izjava Jurasove v oddaji Zadnja beseda 28. novembra je razburila tako vrh obrambnega ministrstva kot Slovenske vojske. Obrambni minister Matej Tonin jo je označil za "velik škandal", poveljnik poveljstva sil Miha Škerbinc pa za globoko žalitev.

V službi za odnose z javnostmi pri RTV Slovenija so tedaj v odzivu opozorili, da je bila konkretna izjava "iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah". Prav tako so komentatorke po pojasnilih RTV Slovenije jasno izrazile skrb za življenja in zdravje slovenskih vojakov. Inštitut 8. marec pa je skupaj z Jurasovo v odziv danes pripravil novinarsko konferenco.

Babosek se je na medijska poročanja o njegovem dejanju v začetku julija odzval na facebooku. Kot je zapisal, se opravičuje vsem osebno prizadetim. "Nisem imel namena žaliti ali poniževati posameznikov, ampak je pri tem šlo za politični akt protesta proti instituciji - državi in njenim atributom ter smeri, kamor gre država," je navedel.


Najbolj brano