Kitajci iz Marezig v Kopru odganjajo zimo (VIDEO)

Pustne maske bodo na današnji pustni torek še odganjale zimo, potem pa se bodo za leto dni poslovile. Še prej bodo ponekod pusta tudi pokopale. V Kopru se mudijo Kitajci iz Marezig, opremljeni z glasbili.

Pustna skupina vaških godcev iz Marezig je v polni opravi prispela 
v Koper. Foto: Denis Sabadin
Pustna skupina vaških godcev iz Marezig je v polni opravi prispela v Koper. Foto: Denis Sabadin

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Vaški godci iz Marezig so se v času, ko se pust prepleta s kitajskim novim letom, v kostumih kitajskih bojevnikov odpravili v Koper. Gre za izvirna tradicionalna oblačila s kitajske Tehniške univerze v Ningboju, s katero sodeluje član Vaških godcev, dr. Marko Vidnjevič.

V Postojni bo po mestu krenila že 51. pustna povorka. S pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek se bo končalo 64. Kurentovanje na Ptuju. Na Hrušici pri Jesenicah na Gorenjskem se pustu ne obeta nič dobrega, saj ga bodo sežgali. V nekaterih delih države pa bo zadnje dejanje letošnjih pustnih dni s pokopom pusta šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo. V Logatcu bo v Kulturnem domu Tabor danes pustna zabava za otroke.

Na Štajerskem danes ne bo razigrano le na Ptuju, ampak tudi v Mariboru, kjer se bodo veselili v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, v Velenju pa bo družinsko rajanje.

Na Dolenjskem bodo v Kostanjevici na Krki v okviru tradicionalne šelmarije, katere korenine glede na navedbe raziskovalcev segajo v leto 1854 in ima tako letos že 170 let, danes gonili medveda ter orali in sejali.

Policisti v pustnih dneh opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.

Najbolj brano