S peticijo proti ukinitvi študentskih bonov

Študentska organizacija Slovenije je začela zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. Kot trdijo, vlada razmišlja o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. V ministrstvu za delo ocenjujejo, da gre za zavajanje. Pravijo, da vlada nikoli ni nameravala ukiniti te pravice.

Študentska organizacija Slovenije  je začela zbirati podpise pod 
peticijo proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Študentska organizacija Slovenije je začela zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > Subvencionirana študentska prehrana je pravica vsake študentke in študenta, so v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) poudarili v izjavi. Izhaja iz statusa študenta in je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij. Prepričani so, da obstoječ sistem omogoča, da si študenti lažje zagotovijo osnovno prehrano, ki je bistvenega pomena za njihovo zdravje, dobro počutje in kakovosten študij.

Naj vlada raje izboljša sedanji sistem

Zato idejam vlade o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane ostro nasprotujejo. S peticijo vlado pozivajo, naj namesto razmišljanj o novem ohrani in izboljša obstoječi sistem.

Marika Grubar

predsednica ŠOS

“Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, kot bi jih javne menze.”

“Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jih javne menze, ki bi jih morali, prav tako z javnimi sredstvi, zagotavljati visokošolski zavodi,” besede predsednice ŠOS Marike Grubar povzema sporočilo za javnost. Prepričana je tudi, da bi nov sistem pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim.

Ministrstvo za delo: Gre za zavajanje

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so presenečeni nad peticijo ŠOS, v kateri trdijo, da namerava vlada ukiniti subvencionirano študentsko prehrano. V odzivu so zapisali, da tega nikoli niso nameravali, temveč se zavzemajo za njeno večjo dostopnost.

Na ministrstvu so peticijo označili za zavajajočo in poudarili, da so razpis za izbiro ponudnikov za subvencioniranje študentske prehrane objavili tako za leto 2023 kot za leto 2024.

Pojasnili so, da sicer podpirajo razpravo o predlogih za prenovo sistema študentske prehrane in uvedbe javnih kuhinj, kar pa ne pomeni, da bi z njihovo uvedbo prišlo do ukinitve sedanjega sistema študentskih bonov. Ob tem so poudarili tudi, da subvencionirana študentska prehrana ni dostopna vsem študentom, pogosto pa obsega predvsem ponudnike hitre prehrane.


Najbolj brano