Reke bodo v večjem delu države danes naraščale

Danes čez dan, predvsem pa zvečer in v noči na soboto, bodo reke v večjem delu države naraščale. Reke v zgornjem Posočju ter na Gorenjskem in Vipavskem so že začele naraščati, drugod pa so pretoki rek še ustaljeni, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso). Najbolj bodo narasle reke v zahodni in osrednji Sloveniji ter v porečju Reke in Kolpe.

Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

SLOVENIJA > Vodnatost rek v zahodni in osrednji Sloveniji ter v porečju Reke in Kolpe bo velika, v noči na soboto pa se lahko posamezne reke na izpostavljeni mestih razlijejo. Popoldan in zvečer lahko hitro narastejo tudi manjši vodotoki in poplavi padavinska voda. Na vzhodu države bodo hidrološke razmere ostale ustaljene.

V soboto dopoldan se bodo pretoki večine rek ustalili in začeli upadati, medtem ko bodo še naraščale nekatere reke na vzhodu države, zlasti Drava, Mura, Sava v spodnjem toku in reke v porečju Krke. Počasi bodo naraščale tudi kraške reke na Notranjskem, povečal se bo obseg ojezeritev na kraških poljih. V nedeljo bodo reke upadale, napoveduje Arso.

Gladina morja bo danes povišana. Med 20. in 23. uro se bo morje razlivalo na najbolj izpostavljenih delih obale. Jutranja temperatura večine rek je med 5 in 9 stopinj Celzija. Morje ob slovenski obali ima okoli 11 stopinj Celzija.

Na meteorološki postaji Godnje so sunki juga dosegli hitrost 82 kilometrov na uro in na meteorološki postaji Koper-Markovec 72 kilomerov na uro. Jugo se bo popoldne še nekoliko krepil in oslabel po prehodu vremenske fronte v pozno popoldanskem času oz. proti večeru

Danes in v soboto bo v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino 1700 metrov velika nevarnost proženja snežnih plazov, so opozorili na Arsu.


Najbolj brano