Rdeči križ in Slovenska karitas začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu v Turčiji in Siriji

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu, ki je ponoči stresel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. Sredstva je mogoče nakazati na njuna transakcijska računa, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms.

potres1

 Foto: STA
potres1  Foto: STA

LJUBLJANA > Pri Rdečem križu Slovenije pomoč zbirajo preko regionalne pobude jugovzhodne Evrope in Balkana, v okviru katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov.

Del Turčije in del sosednje Sirije je ponoči, ob 2.17 po srednjeevropskem času, prizadel potres z magnitudo 7,8, dopoldne, ob 11.24, pa mu je v Turčiji sledil nov potres z magnitudo 7,5. Po poročanju britanskega BBC je šlo v primeru slednjega za nov potres in ne za enega od sicer številnih popotresnih sunkov. Število žrtev uničujočega tresenja tal je v Turčiji in Siriji po zadnjih podatkih že preseglo 1400.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom sms, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Vsi, ki želijo pomagati preko Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na njen poseben račun (Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Tudi preko Slovenske karitas je mogoče pomagati s sporočili sms. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov, so sporočili.

Kot so zapisali pri Slovenski karitas, bodo vsa zbrana sredstva posredovana Karitas v Turčiji in Siriji. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. "Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne," so zapisali. Dodali so še, da bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in za psihosocialno pomoč, pozneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.


Najbolj brano