Priznanja tudi na Primorsko

Predsednik države Borut Pahor je včeraj priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za lansko leto.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Državno nagrado za izjemne dosežke je prejela Ivanka Šušteršič, ponirka na področju pravnega svetovanja ljudem v stiski. Tri od petih priznanj pa so romala na Primorsko, prejeli so jih Društvo upokojencev Ajdovščina, Petra Matos in Nace Breitenberger.

Ajdovsko društvo upokojencev se je že leta 2005 pridružilo projektu Starejši za starejše. Skupina 40 prostovoljcev sistematično obiskuje na domu starejše občane, stare več kot 69 let, in ugotavlja, ali potrebujejo pomoč. Obiskali so že 2308 občanov, kar je 87 odstotkov celotne populacije.

Petra Matos, ustanoviteljica društva Ekologi brez meja, je leta 2010 in 2012 vodila projekt Očistimo Slovenijo. Leta 2013 je ustanovila Park Istra, kjer je v zadnjih šestih letih koordinirala že več kot 800 prostovoljcev iz 51 držav, ki so v slovenski Istri v skoraj 1500 akcijah podarili več kot 55.000 ur. Matosova je tudi dosegla, da je v Kastelcu zaživel Prostovoljski center, ki lahko gosti 20 prostovoljcev.

Nace Breitenberger je že dolga leta med vodilnimi v Zvezi prijateljev mladine Idrija. Na njegovo pobudo je leta 1987 znova zaživel počitniški dom v Ankaranu, kjer je več let skrbel za večino aktivnosti. Bil je pobudnik enotne organizacije in financiranja šole v naravi za vse otroke v občini. Veliko dela z mladimi v planinskem društvu Idrija, že 26 let je svetovalec na Tom telefonu, zadnjih 14 leta pa tudi vodja svetovalne skupine Tom telefona v Idriji.


Najbolj brano