Premier Golob napovedal jasno in dokončno razmejitev javnega in zasebnega zdravstva

Premier Robert Golob je danes ob obisku v Murski Soboti povedal, da je v koalicijskem usklajevanju novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi prinesla "jasno in dokončno" razmejitev javnega in zasebnega zdravstva. Med drugim naj bi bilo delo preko ur v zasebnih zavodih bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano, je navedel.

Premier Robert Golob  Foto: Primoz Lavre
Premier Robert Golob  Foto: Primoz Lavre

MURSKA SOBOTA Predsednik vlade in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sta danes obiskala Splošno bolnišnico Murska Sobota in se udeležila odprtja novih prostorov ZD Murska Sobota, ki praznuje 95-letnico. Po obisku je Golob novinarjem povedal, da so na ministrstvu za zdravje pripravili izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti.

"Izhodišča se tičejo predvsem razmejitve med javnim in zasebnim. In ta zakon bo poskrbel za krepitev javnega zdravstva in za to, da bo mešanja in prepletanja med javnim in zasebnim v bodoče bistveno manj," je povedal. Izhodišča so šla po njegovih besedah danes v koalicijsko usklajevanje in jih bodo v naslednjih tednih javno razgrnili.

Golob: Delo preko ur bo v zasebnih institucijah bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano

Kot je še povedal Golob, bo zakon uredil zdravstvo tako, da bodo zaposleni v javnem zdravstvu svojo energijo in čas primarno posvečali delu v javnem zdravstvenem sistemu. "Na tem področju bodo seveda nadure dovoljene, medtem ko bo delo preko ur v zasebnih institucijah bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano," je dodal Golob. Vnovič je zatrdil, da je zdravstvo največja prioriteta njegove vlade.

Tudi ministrica Prevolnik Rupel se je dotaknila sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti. Cilj sprememb zakona, ki je že iz leta 1991, je okrepiti javno zdravstvo, je dejala.

"Izhodišč je kar nekaj, predvsem pa gre za ločitev javnega in zasebnega. Gre za določitev pogojev za pridobitev soglasja, za ureditev koncesij, o možnosti izmenjevanja kadra med javnimi zavodi in o omejitvah, ki jih imajo zaposleni v javnih zavodih za delo po drugih pogodbah izven javnega sektorja," je pojasnila ministrica. Ta korak je po njenem prepričanju potreben in dober za paciente, saj povečuje dostopnost in kakovost.


Najbolj brano