Preložili razpravo in odločanje o noveli zakona o zdravniški službi

Poslanci DZ so s 45 glasovi za in nobenim proti prestavili razpravo in odločanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi na eno od prihodnjih sej. Za prestavitev so glasovali poslanci koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica, ki so jo tudi predlagali. Poslanci opozicijskih SDS in NSi pa so se pri glasovanju vzdržali oziroma bili odsotni.

Poslanci DZ so s 45 glasovi za in nobenim proti prestavili razpravo 
in odločanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi na eno 
od prihodnjih sej. Foto: Jure Klobučar
Poslanci DZ so s 45 glasovi za in nobenim proti prestavili razpravo in odločanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi na eno od prihodnjih sej. Foto: Jure Klobučar

LJUBLJANA > Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je na seji pojasnil, da so poslanci koalicije prestavitev razprave in odločanja o predlogu novele predlagali, da bi lahko preučili vse podane pripombe za vlaganje morebitnih dodatnih dopolnil.

Spremembe, ki jih je v noveli zakona o zdravniški službi predlagala vlada, sicer večinoma sledijo vladnemu odloku, ki ga Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides izpodbija na ustavnem sodišču. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko med drugim opravljati tudi triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti, pa tudi vse zdravstvene storitve s stopnjo zelo hitro. Fides sicer danes vstopa v 12. teden stavke. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov. Mediacija med stranema se je začela prejšnji teden. Ministrica Prevolnik Rupel je danes potrdila, da se rok za zaključek mediacije izteče v četrtek.

V izjavi za medije pa je na vprašanje novinarjev, ali je prestavitev kakorkoli povezana z mediacijo med vlado in zdravniškim sindikatom Fides, odgovoril, da neposredne medsebojne vzročne povezave zagotovo ni.

Da bi bila predstavitev povezana z mediacijo, je v izjavi zanikala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. "Res želimo proučiti pripombe, ki smo jih dobili v postopku, da bomo iz tega naredili kak koristen amandma," je napovedala.

Poslanci SDS in NSi so se pri glasovanju vzdržali oziroma bili odsotni.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je pred glasovanjem kot razlog, da poslanci največje opozicijske stranke o predlogu prestavitve ne bodo glasovali, navedla stališče SDS, da bi bilo treba zakon na glasovanju zavrniti, ne pa preložiti odločanja o njem.

Ob tem je bila kritična do vlade Roberta Goloba, ki da od začetka mandata na področju zdravstva ni naredila popolnoma nič. Predlog novele zakona po mnenju SDS spet kaže na "neko neodločenost oziroma nedorečenost na področju zdravstva".

Tudi po oceni NSi bi moral biti zakon umaknjen. Menijo namreč, da je škodljiv, je na seji povedal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. "Ta zakon je napad na zdravnike. Namesto da bi se vlada v svojem dosedanjem mandatu posvetila bolnikom, uporabnikom in zaposlenim v zdravstvenem sistemu, se ukvarja predvsem sama s sabo, z menjavanje ministrov in tako naprej," je bil kritičen.

"V življenju velja, da roka, ki pomaga in išče rešitve, naredi več dobrega kot usta, ki politizirajo in pa kritizirajo," pa je na očitke opozicije odgovoril Sajovic. Ob tem je dejal, da je nenavadno, da "stavke, predvsem najdaljše, potekajo le v času levosredinskih vlad".


Najbolj brano