Predlog Bruslja o sintetičnih gorivih za avtomobile sprejemljiv za Slovenijo

Predlog Bruslja glede sintetičnih goriv za vozila z motorji na notranje izgorevanje je za Slovenijo sprejemljiv, je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju povedal premier Robert Golob. Predlog predvideva izvzetje vozil, ki bi jih poganjala sintetična goriva, iz prepovedi po letu 2035. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da so pogovori na dobri poti.

BRUSELJ > "Stališče Slovenije je, da kar je dobro za avtomobilsko industrijo Nemčije, je načeloma vedno dobro tudi za avtomobilsko industrijo Slovenije, in avtomobilska industrija Slovenije je zelo pomemben delež naše industrijske proizvodnje ter tudi izvoza. To pomeni, da je kompromisni predlog, ki ga je pripravila komisija in je danes na mizi, za nas čisto sprejemljiv," je povedal Golob.

Nemški kancler Scholz, ki dokončno potrditev o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035 pogojuje z izjemo za sintetična goriva, pa je dejal, da so pogovori med Nemčijo in komisijo na dobri poti.

Kot izhaja iz osnutka pojasnila novih pravil, ki ga je pridobila STA, bi prepoved omogočala izjemo za avtomobile z motorji na notranje izgorevanje, ki bi jih poganjala izključno sintetična goriva, pridobljena s pomočjo obnovljivih virov energije.

Komisija je v osnutku izpostavila, da pričakuje zagotovitev jasnih kontrolnih mehanizmov, ki bi v tem primeru preprečevali goljufanje z običajnimi gorivi.

Prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035 je Evropski parlament potrdil sredi februarja. Prepoved bi moral nato potrditi še Svet EU, a so članice dokončno odločanje preložile. Razloga niso navedle, je pa znano, da Nemčija, Italija, Bolgarija in Poljska absolutni prepovedi nasprotujejo.


Najbolj brano