Podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak potuje v Kijev

Začasni odpravnik poslov, ki ga Slovenija pošilja v ukrajinsko prestolnico, je Boštjan Lesjak, je včeraj v oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija potrdil generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na zunanjem ministrstvu Jernej Müller. Da v Kijev odhaja Lesjak, je prej neuradno poročalo več medijev.

Začasni odpravnik poslov, ki ga Slovenija pošilja v ukrajinsko 
prestolnico, je Boštjan Lesjak, je včeraj v oddaji Studio ob 17-ih na 
Radiu Slovenija potrdil generalni direktor direktorata za skupno 
zunanjo in varnostno politiko na zunanjem ministrstvu Jernej 
Müller.  Foto: Tamino Petelinsek/STA
Začasni odpravnik poslov, ki ga Slovenija pošilja v ukrajinsko prestolnico, je Boštjan Lesjak, je včeraj v oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija potrdil generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na zunanjem ministrstvu Jernej Müller.  Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je premier Janez Janša prek twitterja napovedal v nedeljo. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov.

Prostovoljca našli na obrambnem ministrstvu

Kasneje se je potem izkazalo, da so prostovoljca, ki bo prevzel nalogo, našli na obrambnem in ne na zunanjem ministrstvu. V medijih so se nato začela tudi ugibanja o konkretnih imenih, ki pa jih uradno doslej ne na MZZ, ne na Morsu in ne v kabinetu premierja niso ne potrdili ne zanikali.

TV Slovenija in portal N1 sta v sredo zvečer poročala, da naj bi se po neuradnih informacijah v Ukrajino kot začasni odpravnik poslov odpravil podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak. Po ruski zasedbi Krima leta 2014 je bil po informacijah N1 kot civilna in ne vojaška oseba v Ukrajini že član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Ker ga mora na misijo skladno z zakonom o zunanjih zadevah napotiti zunanje in ne obrambno ministrstvo, so ga morali pred odhodom premestiti in naj bi bil zato že nekaj dni zaposlen na MZZ.

Prej je bil uslužbenec na ministrstvu za obrambo, trenutno je na ministrstvu za zunanje zadeve

Po besedah Müllerja na Radiu Slovenija "je to uslužbenec, ki je bil prej na ministrstvu za obrambo, trenutno je na ministrstvu za zunanje zadeve".

Kot je sicer še dejal, je "predstavnik Republike Slovenije, ki odhaja v Kijev, diplomat, je zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve, odhaja v Kijev kot diplomatski predstavnik in bo v stiku tako z veleposlanikom, ki je na Poljskem, kot z zunanjim ministrstvom z namenom, da omogoči komunikacijo med Kijevom in Slovenijo in vsemi ostalimi".

Spomnil je tudi, da tam ne bo edini predstavnik, saj je v Kijevu vseskozi "veleposlanik Poljske in verjetno še kakšni drugi lokalni predstavniki ali pa kdorkoli drug na nižji ravni izmed ostalih držav".

Premier Janša je medtem popoldne ob prihodu na vrh EU v Bruslju glede predstavnika Slovenije, ki odhaja v Kijev, potrdil, da je bila odločitev že sprejeta in da "je ime že znano". Obenem se je zahvalil vsem, ki so se javili za to nalogo in da jih je bilo kar nekaj.

"Gre za pristojnost ministra za zunanje zadeve. Po zakonu o zunanjih zadevah lahko minister v izrednih razmerah pošlje odpravnika poslov. To se je že večkrat zgodilo. Tu ni treba nobenih urgentnih podlag. Dejstvo je, da je treba dati glas tudi diplomaciji. Govoriti o predlogih in rešitvah po telefonu iz Ljubljane ali Bruslja je eno, prizadevati si za to iz Kijeva, kjer so tudi ukrajinski sogovorniki s stališči, ki se običajno ne komunicirajo prek telefonov ali na daleč, je pa nekaj drugega," je še dejal.

S tem se je premier med drugim odzval na očitke iz opozicije, da z imenovanjem odpravnika poslov ni bil seznanjen državni zbor.


Najbolj brano