Po mokrem vikendu se v ponedeljek spet vrača indijansko poletje

Predzadnji septembrski konec tedna bo vreme - le kdo bi si mislil - jesensko. No, šalo na stran. Pred nami je resda nekaj oblačnih in mokrih dni, kar pa ne pomeni, da se indijansko poletje ne bo več vrnilo.Jutri pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele 
vso Slovenijo. Foto: Petra Vidrih
Jutri pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele vso Slovenijo. Foto: Petra Vidrih

PRIMORSKA > Kot napovedujejo vremenoslovci, bomo v naslednjih dneh priča pravemu “festivalu jesenskega vremena”, od predfrontalnega jugozahodnika do prehoda vremenske fronte in na koncu prihaja še odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka. Skupni imenovalec vseh teh vremenskih procesov bo seveda dež. Tako danes kot tudi jutri kaže predvsem v zahodni polovici države na več oblačnosti ter občasne krajevne padavine. Več sonca in suhega vremena pa bo predvidoma v vzhodni Sloveniji.

Začelo se je že v sredo čez dan, ko je iznad zahodnega Sredozemlja čez Italijo do nas prišla slabo izražena višinska dolina s hladnim zrakom. Zaradi toplega morja in zračne mase je bilo to dovolj, da se je zrak, nasičen z vlago, labiliziral in ob stiku s hribovitim svetom vzhodne Jadranske obale so nastajale nevihte in dež. Danes zjutraj bo ta proces oslabel in čez dan bo občasno deževalo predvsem v zahodni Sloveniji. Ker pa bo ozračje nestabilno, se bodo prožile tudi plohe, redkeje nevihte. Občasno bodo plohe dosegle tudi osrednji del Slovenije. Pihal bo južni ali jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija, ob morju morda kakšna stopinja več, tja do 23.

Uroš Strajnar

vremenoslovec

“Od ponedeljka dalje kaže na daljše obdobje suhega, sončnega in razmeroma toplega vremena.”

V noči na soboto bo dež zajel vso Slovenijo

Podobno vreme bo tudi jutri, ko se nam bo od zahoda približevala hladna fronta. Morda bo padavin celo nekoliko manj kot danes, večinoma se bodo pojavljale v zahodni Sloveniji. Pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele vso Slovenijo. Nad severnim Sredozemljem bo nastal žep nizkega zračnega tlaka, višinska dolina se bo odcepila nad Italijo. V takih primerih se pomikanje vremenskih sistemov vsaj upočasni, včasih tudi prehodno zaustavi. Tako bo tudi tokrat.

Odcepljeno višinsko jedro se bo vrtelo nad srednjo Italijo in Tirenskim morjem. Nad našimi kraji se bo višinski veter obračal iz južne v jugovzhodno smer in zaustavil napredovanje vremenske fronte proti vzhodu.

Na Agenciji za okolje (Arso) upajo, da na območjih, ki jih je avgusta prizadela vodna ujma, dež ne bo povzročil prevelikih posledic.

V ponedeljek izboljšanje

Tako se bo nad nami zadržalo oblačno in deževno vreme vse do ponedeljka zjutraj. No, dež bo že v nedeljo popoldne slabel, a bo k nam od jugovzhoda občasno še prineslo kakšno mokro pošiljko. V ponedeljek se bo odcepljeno višinsko jedro končno umaknilo dovolj daleč proti jugu, da večinoma ne bo več vplivalo na vreme pri nas.

“Od ponedeljka dalje kaže na daljše obdobje suhega, sončnega in razmeroma toplega vremena s temperaturami do 27 stopinj Celzija,” nam je včeraj pojasnil dežurni vremenoslovec na Agenciji za okolje Uroš Strajnar.


Najbolj brano