Peterle: Najslabše bi bilo, če bi razloge za stagnacijo NSi pripisali Janši

NSi bi danes morala razpravljati tudi o preboju stranke, meni Lojze Peterle. V opoziciji namreč rasti ni videti, najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali "kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi", je dejal. Sam razloge vidi v premajhni kritičnosti. Ocenjuje, da NSi potencial za preboj ima, a ga ne izkorišča dovolj.

Lojze Peterle
Lojze Peterle 

HORJUL > "Kdor pričakuje, da bom predlagal zamenjavo vodstva, dodal poleno na kakšno grmado, napovedal izstop ali ustanovitev nove stranke, ga bom razočaral," je v nagovoru na današnjem kongresu NSi v Horjulu dejal soustanovitelj stranke in predsednik osamosvojitvene vlade Peterle.

Dodal pa je, da bi si želel, da bi se danes pogovarjali o preboju in o obstoju stranke. Kongres za kongresom je namreč vodstvo najavljalo preboj, zato je prišlo tudi do menjave vodstva, je izpostavil. "Hudo je, če se ne ujameta samopodoba in predstava drugih o stranki. Volilni rezultat je odvisen od slednjega," je dejal.

Ocenil je tudi, da so se v tretji vladi prvaka SDS Janeza Janše odlično držali, a za to niso bili nagrajeni. Normalno je, da v NSi z Janšo tekmujejo, meni, "odkar je z leve prestopil na desno, še bolj". "Če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik," je opozoril. Prav tako ne vidi potrebe, da bi pred volitvami postavljali ekskluzivne pogoje ali da bi bili boj med dvema ognjema, "kar se do neke mere dogaja".

Naj NSi pogoje raje postavlja za pogajalsko mizo, ne pred TV kamerami, je dejal. Odnos do Janše pa naj obravnava svet stranke in sprejme stališče. "Zgolj izjava vrha stranke o tako pomembni zadevi je premalo. Ali pa je bilo to prezgodaj," je dejal.

Peterle je bil oster tudi do vlade Roberta Goloba, ki je po njegovi oceni močna zgolj v podiranju tistega, kar je bilo zgrajenega pred njo. "Ne samo, da jim ne gre, delajo škodo," meni.

"Pod to vlado gremo navzdol in nazaj. Vendar naš ideal ni bil nikoli samo naprej, moramo tudi navzgor, to zadeva tudi politično kulturo. Slovenije ne bomo izboljšali z zastiranjem drugih, ampak s cilji, ki nas bodo povezovali v nove skupne projekte," je pristavil.

Zato bi bilo po njegovem mnenju napačno, če bi "zgolj uživali v samomorilskem strmoglavljenju doslej najbolj neučinkovite slovenske vlade". Podobno pa bi bilo napačno predpostavljati, da je minila epidemija novih obrazov s starim ozadjem, je izpostavil Peterle. "Pripraviti je treba dolgoročen odgovor na vprašanje, kako naprej, in se zavedati, da je danes skoraj polovica slovenskih volivk in volivcev neopredeljenih, da v tem, kar gledajo, ne vidijo prave alternative," je dejal.

"Naš poseben prispevek v tej smeri bi moralo biti delo pri povezovanju izvorno demokrščanskih sil, ne iz taktičnih ali zgolj bližnjih volilnih namenov, ampak iz strateških razlogov. Razdeljeni ne bomo dobili več," je opozoril. Kot je dodal, sredine ni moč doseči z izjavami, temveč stranko na sredino postavijo volivci. Ob tem je članstvo še pozval, naj stranke ne vodijo dnevna politična gesla in zamere, ampak jasna vizija prihodnosti.

Dotaknil se je tudi prihajajočih evropskih volitev. Na slednjih je treba v središče postaviti človeka, družino in nacijo. Upa, da bodo volivci NSi prepoznali kot Evropejce s slovenskim srcem in pravimi cilji. "Naša lista mora nastopiti z jasno zavestjo, kaj danes pomeni spoštovanje človeškega dostojanstva in kaj pomeni delati skupaj. Jaz bi rekel raje manj, ampak tisto zares," je pozval.


Najbolj brano