Ob petkovem protestu v Ljubljani sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari

Policija je ob petkovem protestu neuporabnikov Centra Rog v središču Ljubljane zoper dve osebi uvedla prekrškovni postopek. Policisti pa še zbirajo obvestila zaradi suma kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari - stavbe Centra Rog, stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici in kipa zmaja. V protestu po dosedanjih podatkih ni bil nihče poškodovan.

 Foto: GPU
Foto: GPU

LJUBLJANA > Protestniki, po podatkih policije jih je bilo približno 100, so okoli 18. ure iz Miklošičevega parka krenili na pohod po ljubljanskih ulicah, med pohodom so prižigali bakle in hodili po vozišču. Ko so šli mimo stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici, so vanj metali balone z barvo in ga poškodovali. Oškodovanec ocenjuje povzročeno materialno škodo na okoli 15.000 evrov, je v petek zvečer sporočila policija.

Nato je eden izmed protestnikov z barvo poškodoval tudi kip zmaja na Zmajskem mostu. Materialna škoda poškodovane stvari posebnega kulturnega pomena še ni znana, pravijo na policiji.

Pohod so nadaljevali do stavbe Centra Rog na Trubarjevi ulici, v ta objekt so metali jajca, snežne kepe in balone z barvo, nato pa je večina protestnikov vanj vstopila. Odšli so v vsa nadstropja, tam pa na stene risali grafite, je navedla policija.

Na petkov protest neuporabnikov Centra Rog so se danes odzvali tudi v kreativnem središču Center Rog, ki so ga protestniki porisali z grafiti. Po njihovih besedah so Rog "protestnice in protestniki po včerajšnjem pohodu po mestu izbrali kot zadnjo in najbolj fotogenično točko manifestacije svojega načina uporabe skupnih javnih prostorov". Kot so danes poudarili v Centru Rog, so v dobrih dveh mesecih od odprtja pridobili več kot 500 novih članic in članov, ki so v tem času sodelovali na več kot 100 dejavnostih centra. Redni program je po utečenem urniku potekal tudi v petek, s popoldanskimi in večernimi delavnicami in tečaji, vključno z odprto knjižnico in kavarno. Hkrati so spomnili, da od odprtja centra, 26. oktobra, pa vse do petka niso zabeležili niti enega incidenta, vandalizacije, nespoštovanja hišnega reda ali kakršnegakoli poškodovanja stavbe ter opreme. Tako kot ob odprtju so protestniki po njihovih navedbah tudi tokrat z grafiti vandalizirali prostore novega centra. Kot so pojasnili, bodo grafite odstranili, transparente pa reciklirali. Ob tem obveščajo, da bo Center Rog še vedno ostal odprt "za čisto vse, vključno z udeleženci včerajšnjih protestov", pri čemer pa jih pozivajo, da svojo kreativnost izražajo v okviru njihovih rednih programov in "na način, ki bo prijazen do vseh ostalih uporabnikov in meščanov", so v odzivu še zapisali v Centru Rog.

Povzročili za okoli 7000 evrov škode

Po oceni centra so povzročili za okoli 7000 evrov škode. Pri tem so varnostniki v objektu poskušali ugotoviti identiteto osebe, ki je risala grafit, vendar oseba ni želela izročiti dokumenta. Postopek so prevzeli policisti, ki so osebo zaradi ugotovitve njene identitete pripeljali na policijsko postajo, saj drugače njene identitete ni bilo mogoče ugotoviti. Pri tem so morali uporabiti tudi telesno silo zoper protestnike, ki so zahtevali izpustitev osebe, pravijo na policiji.

Nato so protestniki odšli pred Policijsko postajo Ljubljana Center, kamor so želeli vstopiti zaradi privedene osebe. To so jim preprečili policisti, ki so se postavili pred vrata objekta. Medtem je eden izmed protestnikov risal grafit na vhodna vrata, zato so z njim izvedli postopek v notranjosti policijske postaje.

Nekaj po 20. uri sta bili po končanem postopku obe osebi izpuščeni in sta se pridružili ostalim protestnikom, ki so se nato razšli. Zoper obe osebi je bil uveden prekrškovni postopek zaradi več prekrškov s področja javne varnosti.

Poškodovali tudi kip zmaja?

Policisti še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari - stavbe Centra Rog in stanovanjskega objekta na Župančičevi ulici v Ljubljani ter poškodovanja kipa zmaja, ki je stvar posebnega kulturnega pomena. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Policija tudi še zbira obvestila glede neprijavljenega shoda in informacije o morebitnih dodatnih kaznivih ravnanjih, je še sporočila policija.

S protestom, ki so ga izvedli ob tretji obletnici rušenja Avtonomne Tovarne Rog, so neuporabniki Centra Rog, kot so pred tem povedali na novinarski konferenci, želeli opozoriti na stanovanjsko vprašanje v prestolnici.

Opozarjajo, da so z rušenjem nekdanje tovarne koles Rog "mestne elite uprizorile okupacijo nekega ozemlja", začelo pa se je novo obdobje pospešene gentrifikacije Ljubljane. Kot pravijo, so si 27 milijonov evrov vredno novo stavbo Center Rog "razdelile mestne elite in njihovi prijatelji", to pa je za seboj potegnilo občutno zvišanje cen nepremičnin in najemnin v tem mestnem predelu.


Najbolj brano