Ne ukinitev, skokovita podražitev!

Kljub temu, da je vladajoča koalicija obljubljala ukinitev dopolnilnega zavarovanja, se sedaj dogaja ravno nasprotno in plačevali bomo še več.

Zavarovalnice trdijo, da so bomo dopolnilno zavarovanje plačevali 
več tudi zato, ker se je zagnal program skrajševanja čakalnih 
vrst. Foto: pixabay.com
Zavarovalnice trdijo, da so bomo dopolnilno zavarovanje plačevali več tudi zato, ker se je zagnal program skrajševanja čakalnih vrst. Foto: pixabay.com

LJUBLJANA >Vlada ima v aktualni koalicijski pogodbi zapisano, da se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo. A glede na izjave ministra Danijela Bešiča Loredana je ta korak na zadnjem mestu prioritet pri oblikovanju zdravstvene reforme. Predsednik vlade in minister za zdravje sta odpravo zavarovanja v trenutni obliki najprej napovedovala za 1. januar 2024, v januarju 2023 pa se je rok za “preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja” premaknil v leto 2025. Pri tem pa ni bilo jasno povedano, ali bo zavarovanje preko komercialnih zavarovalnic dejansko ukinjeno ali zgolj preoblikovano.

Generali zvišuje mesečno premijo za 10,39 evra

Očitno so zavarovalnice, opogumljene z dejstvom, da bodo dopolnilno zavarovanje lahko pobirale vsaj še dve leti, sklenile, da je čas, da se pridružijo valu podražitev. Zavarovalnica Generali je tako objavila, da po dobrih treh letih zvišuje mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ), in sicer za 10,39 evra, tako da bo od 1. maja 2023 dalje znašala 44,89 evra. Razlog naj bi bil zviševanje cen zdravstvenih storitev.

10,39

evra več bo treba od 1. maja plačevati za mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri zavarovalnici Generali

V Vzajemni o povišanju premije še razmišljajo, a kot lahko razumemo, je povišanje le še stvar izračunov, ki jih trenutno opravljajo. Kot so nam pojasnili, je dopolnilno zdravstveno zavarovanje v celoti odvisno od gibanj v obveznem zavarovanju. “Višji odhodki ZZZS pomenijo hkrati višja doplačila k zdravstvenim storitvam in posledično tudi višjo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice nimamo vpliva na dejanske stroške za zdravstvene storitve, za katere doplačujemo z naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vsaka odločitev zakonodajalcev o spremembah cen storitev in plač v zdravstvu pa ima neposreden vpliv na stroške zavarovalnic, ki izvajamo dopolnilno zavarovanje,” so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Podobno odgovarjajo v zavarovalnici Triglav zdravje, kjer zaznavajo nadaljevanje visoke rasti skupnih odhodkov v okviru zdravstvenega sistema: “Stalno se povečuje obseg odhodkov za doplačila k zdravilom in zdravstvenim storitvam, s katerimi zavarovanci preko PDZZ sofinancirajo razliko do celotne vrednosti zdravstvenih storitev javnega zdravstvenega sistema, ki ga OZZ ne krije v celoti. Za pokrivanje tovrstnih povečanih odhodkov zadnjega četrtletja 2022 in prvih mesecev letošnjega leta so zavarovalnice v sklopu interventnega zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS) uporabile presežena sredstva iz naslova PDZZ, ki so nastala v času epidemije. Po porabi teh rezerviranih sredstev in v kolikor se bo trend rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu nadaljeval tudi v prihodnje, bo sprememba premije za PDZZ neizogibna, saj povečani odhodki iz naslova OZZ, ki ga upravlja ZZZS, pomenijo tudi povečanje odhodkov iz naslova PDZZ.” O morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bodo javnost pravočasno obvestili v skladu z zakonskimi določili, zatrjujejo.

Levica: gre za ohranjanje rekordnih dobičkov

Na napovedane podražitve so se odzvali tudi v stranki Levica, kjer menijo, da je trditev privatnih zavarovalnic, da je dvig premije nujen zaradi rasti življenjskih stroškov, zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov. “Zavarovalnice namreč iz naslova dopolnilnega zavarovanja namenijo v javno zdravstvo bistveno manjši delež kot ZZZS. Vse, za kar gre privatnim zavarovalnicam, so večmilijonski dobički, ki poniknejo v žepih lastnikov, čeprav bi morali v javno blagajno,” so ostri v svojem zapisu. Dodajajo, da “dopolnilno zdravstveno zavarovanje kljub zavajajočemu imenu ni stvar izbire, je pogoj za dostop do zdravstvenih storitev. Poleg tega pa je za razliko od obveznega gluho in slepo za socialni položaj ljudi. Ob rastočih stroških življenja bo napovedano zviševanje cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še dodatno omejilo dostop do zdravstvene oskrbe, saj bo ta zaradi 125 evrov letno višjih stroškov vse težje dosegljiva za revne upokojence, kmete, zaposlene z nizkimi plačami, samozaposlene in prekarce z nizkimi dohodki”. V Levici so prepričani, da je takšno zdravstveno zavarovanje nepravično in da je zato zdaj pravi čas, da ga odpravimo.


Najbolj brano