Na mizi tudi izmensko delo zdravnikov

Zdravniška stavka vstopa v sedmi teden. Po petkovem pozivu premierja k zamrznitvi stavke je glavni stavkovni odbor zdravniškega Fidesa sporočil, da se stavkajoči zdravniki ne bodo uklonili pritiskom vlade. Vlada bo na današnji seji odločala, kako bi ob zaostrovanju stavke ohranjali dostopnost storitev.

Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije se danes  
preveša v sedmi teden.  Foto: Sašo Radej
Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije se danes preveša v sedmi teden.  Foto: Sašo Radej

LJUBLJANA > Sklic tematske seje vlade prihaja vse bolj zaostrenih razmer v zdravstvu in več tednov trajajoče zdravniške stavke. Vlada Roberta Goloba si je sicer že v začetku mandata kot eno od prioritet postavila zdravstveno reformo, na današnji izredni seji pa bodo pretresali nekatere ukrepe, ki jih pripravlja ministrstvo za zdravje.

Spomnimo, po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki niso bila uspešna, je glavni stavkovni odbor Fidesa konec januarja sklenil, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Po ocenah se je za preklic odločila okoli tretjina zdravnikov v bolnišnicah in petina v zdravstvenih domovih. Preklici bodo v veljavo večinoma stopili v začetku marca.

Vlada bo najbolj pesimistične scenarije po 1. marcu skušala preprečiti z ukrepi, ki naj bi jih sprejemala danes. Z zaostrovanjem stavke bo treba poiskati nove načine organizacije dela zdravnikov, kot je denimo so izmensko delo. Tako bi pacientom lahko zagotovili ustrezno oskrbo.

Pogajanja se bodo nadaljevala. Danes bodo krovna pogajanja, za sredo pa je premier Golob napovedal še stebrna pogajanja o zdravstvenem sistemu. Na stebrnih pogajanjih bodo po na napovedih premierja odprli vsa vprašanja, vključno s stavkovnimi zahtevami.


Najbolj brano