Na 34 upravnih enotah se stavka nadaljuje do preklica, še na 15 ohranjajo stavkovne srede

Zaposleni na 34 od 58 upravnih enot od danes stavkajo do izpolnitve zahtev. Še na 15 upravnih enotah ohranjajo stavkovne srede. Ob tem pa v sindikatu državnih organov opozarjajo na pritiske, ki so jih deležni stavkajoči. Sprožili so že inšpekcijske postopke, v prihodnjih dneh nameravajo še sodne.

Včeraj so pred prostori Upravne enote Koper znova nastale vrste čakajočih.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Včeraj so pred prostori Upravne enote Koper znova nastale vrste čakajočih.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > Težave, s katerimi se soočajo zaposleni na upravnih enotah, so posledica dolgoletnega zanemarjanja upravnih enot, opozarja predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Nanje so po besedah predsednika konference sindikata upravnih enot Dragana Stankovića na ljubljanski upravni enoti opozorili pred letom dni z enourno protestno prekinitvijo dela. Konec januarja letos je sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 upravnih enot. V stavki, ki poteka od marca vsako sredo - včerajšnja je bila deveta -, pa so bili doslej udeleženi zaposleni iz 55 upravnih enot.

Danes so stavko zaostrili in bo po podatkih sindikata na 34 upravnih enotah trajala do izpolnitve zahtev. Na 15 upravnih enotah bodo še naprej stavkali ob sredah. Poleg treh upravnih enot, ki v stavki od vsega začetka niso sodelovale, pa je še šest takšnih, kjer so prekinili stavkovne aktivnosti.

Od včeraj dalje so stavka vsak dan izvaja na naslednjih primorskih upravnih enotah: Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Koper in Postojna. Vsako nadaljnjo sredo stavkajo na upravnih enotah v Ajdovščini, Novi Gorici in Piranu, medtem ko se v UE Sežana včeraj stavka ni izvajala.

Žrtve nezakonitih pritiskov?

Stanković verjame, da se je to zgodilo, “ker so bili žrtve res hudih, predvsem pa nezakonitih pritiskov s strani njihovih načelnic in načelnikov”. Kot je dodal, dnevno dobiva obvestila o tem, “kaj se dogaja na upravnih enotah, kakšne pritiske trpijo zaposleni in kaj vse si upa privoščiti posamezni načelnik.”

Sekretar sindikata državnih organov Renato Romič pravi, da so nekatere od teh prekinitev stavkovnih aktivnosti povsem nezakonite, pri čemer je omenil primer, ko sklepa ni izdal stavkovni odbor, ampak eden od udeleženih. Kot pravijo v sindikatu, se ugotavlja, kdo dela in kdo stavka, minister pa izjavlja, da stavka ne bo plačana. V končni fazi, pravi pravni zastopnik sindikata Klemen Golob, govorimo o mobingu, trpinčenju na delovnem mestu. Obrnili so se že na inšpektorat za delo, sledila bo naznanitev kaznivih dejanj."

Z ministrstva so načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko. Odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice “določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade”, je po besedah Goloba nezakonita in za to ni pravne podlage. Pri tem pa je pojasnil, da za upravne enote - v nasprotju z nekaterimi drugimi - ne obstaja področni zakon, ki bi na kakršenkoli način določal, da se lahko ustavna pravica do stavke omeji oz. da se določi način izvrševanja te stavke.

Na upravnih enotah so nad odnosom vladne strani tudi sicer razočarani. Po Verkovih besedah je bilo zadnje pogajalsko srečanje o njihovih stavkovnih zahtevah 16. aprila, na novega jih je vladna stran vabila za ponedeljek.

Zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim številom zadev. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. V pogajanjih z vladno stranjo pa se je izoblikovala še zahteva o 300 evrih bruto dodatka vsem zaposlenim do konca pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Referent pred upokojitvijo na minimalni plači

Kako pomembni so zaposleni na upravnih enotah za državo, se po besedah Toma Hartmana, ki na ljubljanski upravni enoti dela kot referent s strankami, na plačilni listi ne pozna. Sam leto pred upokojitvijo prejema minimalno plačo, prejšnji mesec mu je država do nje doplačala 155 evrov. Tako se mu tudi dvig plače za 3,36-odstotka ne bo poznal.


Najbolj brano