Mladi za podnebno pravičnost s podnebnimi skupščinami v pripravo na podnebni štrajk

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost pripravlja pet podnebnih skupščin, ki bodo priprava za vseslovenske podnebne štrajke 25. marca. Ena skupščina bo v Mariboru, dve v Ljubljani, ena v Kopru in ena prek spleta za vse, ki se skupščin ne bodo mogli udeležiti v živo, so ta teden zapisali v sporočilu za javnost.

Vseslovenski podnebni štrajki bodo 25. marca. Tako so v Kopru 
protestirali  proti podnebnim spremembam  leta 2019.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vseslovenski podnebni štrajki bodo 25. marca. Tako so v Kopru protestirali proti podnebnim spremembam leta 2019.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Prva podnebna skupščina bo 14. marca v Ljubljani, sledile bodo 15. marca v Mariboru, 16. marca v Ljubljani, 21. marca na spletu in 22. marca v Kopru. Skupščine so uvod in priprava za podnebni shod, ki se bo odvil 25. marca.

V vabilu na skupščine so Mladi za podnebno pravičnost opozorili na uničujoče posledice podnebne krize, ki se že kažejo v različnih delih sveta in se bodo "neizbežno poslabšale". "Tudi pri nas obeti podnebne krize niso za vse enaki, večje breme bomo nosili delavci, kmetje, ženske, revni in mladi. Mladi in prihajajoče generacije bomo posebej prizadeti, saj bodo posledice podnebnih sprememb z vsakim desetletjem samo še hujše," so izpostavili.

Hkrati so mladi soočeni s socialnimi neenakostmi, ki večini ne obetajo perspektivne prihodnosti. "Prekarne zaposlitve, nedostopnost stanovanj, poslabševanje dostopa do javnih storitev," so našteli le nekaj izzivov.

Tako podnebna kot družbena kriza imata skupni izvor, izpostavljajo ob tem: "Živimo v svetu, kjer je prioriteta gospodarska rast in profit, ki so jima podrejene tudi družbene potrebe in okoljske zmogljivosti."

Naloga civilne družbe zato je prizadevati si za reševanje družbene in podnebne krize. "Ne glede na razočaranja in jezo je to edina možnost, ki nam preostane - naš boj je postal nuja, življenjska naloga. To je tudi edini način, na katerega lahko nekaj spremenimo in zmagujemo. Zamenjajmo pasivnost s povezovanjem, organiziranjem in aktivnostjo," so pozvali.

Tako vabijo na podnebne skupščine, na katerih bodo izoblikovali zahteve za podnebne štrajke, hkrati pa izmenjevali argumente in izkušnje.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je nastalo po zgledu mednarodnega gibanja Petki za prihodnost (Fridays for Future). Slednje 25. marca pripravlja globalne podnebne proteste pod naslovom Ljudje, ne dobiček.


Najbolj brano