Ministrstvo o napačno diagnosticiranem raku ni bilo obveščeno

Ministrstvo za zdravje in urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu o napačno diagnosticiranem raku prostate pred današnjimi objavami v medijih nista bila obveščena, čeprav so izvajalci to dolžni storiti v 48 urah po dogodku, je v izjavi povedal državni sekretar Marjan Pintar. Danes pa so prejeli dodatna pojasnila inštituta za patologijo.

Državni sekretar Marjan Pintar Foto: Sašo Radej
Državni sekretar Marjan Pintar Foto: Sašo Radej

LJUBLJANA > Predstojnik inštituta za patologijo ljubljanske medicinske fakultete Jože Pižem je Marjanu Pintarju potrdil, da je do napake prišlo na inštitutu, zato pogovora s predstojniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so izvedli operacijo, ni opravil.

Ali bo ministrstvo uvedlo nadzor, za zdaj še ne morejo odločiti, je dejal Pintar. "Potrebno je pridobiti vse relevantne podatke in na podlagi tega se bomo odločali, ali je tovrsten nadzor sploh potreben," je pojasnil. Če bodo okoliščine tega primera dovolj razjasnjene, morda tovrsten nadzor po njegovih besedah ne bo potreben. "Ne odrejamo nadzora čisto v vseh primerih morebitnih napak," je dodal.

Zaradi napačne diagnostike inštituta za patologijo so bolniku maja lani napačno diagnosticirali raka, na urološki kliniki UKC Ljubljana pa so ga nato operirali obsežneje, kot bi ga sicer.

Izvajalci naj bi ministrstvo o napakah obvestili do 48 ur po dogodku. Če jih ne obvestijo, sankcij ni, saj lahko te določa le zakon, a tudi zakona o kakovosti v zdravstvu v Sloveniji še ni. Zakon je sicer v pripravi, prejšnji teden so ga predstavili strateškem svetu za zdravstvo, je povedal Pintar. Opozoril pa je, da cilj roka ni sankcioniranje, ampak izboljšanje kakovosti.

Ob tem je Pintar zagotovil, da zdravstveni sistem ne razpada, skrb pacientov pa ni potrebna, saj imamo v Sloveniji kakovosten zdravstveni sistem. "Napake pri zdravljenju se dogajajo v vseh zdravstvenih sistemih in se dogajajo vedno," je dejal. Na ministrstvu poudarjajo, da je treba napake pravočasno prijaviti, da lahko primere analizirajo in poskušajo poskrbeti, da se napake dogajajo v čim manjšem obsegu.

Od leta 2016 so letno prijavljene od ena do tri napake. "Mislim, da je najverjetneje teh napak v praksi več in tudi to je eden od ciljev zakona o kakovosti in zdravju, da bodo vse te napake prijavljene in da se iz vsake nekaj naučimo," meni.


Najbolj brano