Medvedi zapuščajo brloge

Ministrstvo za naravne vire in prostor obiskovalce gozdov opozarja, da je zdaj čas, ko medvedi zapuščajo svoje brloge in končujejo obdobje hibernacije, zimskega spanja. Zato obiskovalcem gozdov posredujejo napotke za varno zadrževanje v gozdu.

Medvedi so se zbudili in zapustili brloge, v katerih so preživeli 
zimo. Foto: Leo Caharija
Medvedi so se zbudili in zapustili brloge, v katerih so preživeli zimo. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > “Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi lahko bili brlogi, in psov ne spuščamo s povodca,” sporočajo z ministrstva za naravne vire in prostor. Spomnili so na zloženko Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

Nikoli ne tecite pred medvedom

Da bi zmanjšali možnost napada in poškodb, na ministrstvu svetujejo, naj obiskovalci gozda nase opozarjajo, še posebej pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju. “Če opazite medveda, se mu ne približujte in ga ne motite. Če je daleč, se počasi umaknite in nikoli ne tecite,” so zapisali.

Ostanimo mirni!

Ob srečanju z medvedom je najbolj pomembno, da ostanemo mirni in presodimo situacijo. Naslednji koraki se razlikujejo glede na okoliščine srečanja. Ko medved zazna človeka, sta najpogostejši reakciji sledeči:

- Medved takoj zapusti območje, v večini primerov še preden zaznamo njegovo prisotnost.

- Medved se dvigne na zadnje noge, da preveri okolico. S to držo ne izkazuje napadalnosti. Opozorite nase z mirnim glasom. Medved bo tako zaznal bližino človeka in se umaknil.

(Vir: Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda)

“V izjemnih primerih lahko medved izvede tako imenovani lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika,” sporočajo strokovnjaki. Kot so pojasnili, je namen prestrašiti obiskovalca. “V primeru napada se nikoli ne branite. Obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Najverjetneje se bo medved ustavil tik pred vami,” so navedli.

Ne odlagajte odpadkov

Ostankov hrane ali drugih organskih odpadkov ne odlagajte v gozdu, v bližini planinskih koč ali v bližini gozdnega roba, še posebej ne v bližini naselij, ker to lahko privabi medveda. “Odpadke odlagajte v ustrezne medvedu nedostopne smetnjake ali jih odnesite s seboj," so še med drugim zapisali v sporočilu državljanom ob spomladanski prebuji medvedov.


Najbolj brano