Martić v drugem poskusu iskanja člana uprave RTVS predlaga Alenko Vodončnik

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić za naslednico Simona Karduma, ki je decembra odstopil kot član uprave, predlaga nekdanjo članico nadzornega sveta RTVS Alenko Vodončnik. Njegovega prvega predloga, da mesto zasede vodja kadrovske službe RTVS Tina Gruden Marucelj, svet RTVS ni potrdil. Svet zavoda bo o novem predlogu odločal 28. maja.

 Foto: Robert Balen
Foto: Robert Balen

LJUBLJANA > Kot izhaja iz javno dostopnih evidenc, je Alenka Vodončnik direktorica celjskega podjetja Ave Razvoj in direktorica Zavoda za raziskave, izobraževanje in trajnostni razvoj Celje, je nekdanja članica nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki jo je na to mesto na predlog SNS imenovala koalicija v času vlade Janeza Janše.

V svojem programu je ob prijavi izpostavila, da se je kot članica nadzornega sveta seznanila s kompleksnostjo delovanja RTVS. "Zavedam se, da je RTVS v položaju, ki ni zavidanja vreden in bo potrebno ogromno entuziazma, volje, sodelovanja, komunikacije za umirjanje razmer in pripravljenosti sodelovanja za dobre rezultate dela," je zapisala.

Njena vizija je, da mora biti RTVS prostor ustvarjanja kakovostnih, inovativnih in relevantnih medijskih vsebin, ki bogatijo in informirajo družbo ter spodbujajo raznolikost in dialog. Meni, da si mora RTVS povrniti ugled, kar bo mogoče doseči s konsenzom vseh deležnikov, pregledom postavljenih standardov v organizaciji in avtonomijo novinarstva.

Med kratkoročnimi cilji in ukrepi je naštela reševanje kadrovske podhranjenosti, nadomestitev iztrošene tehnične opreme in infrastrukture, lastno produkcijo RTVS, vzpostavljanje pozitivnega delovnega okolja in motiviranosti zaposlenih, vzpostavitev kazalnikov uspešnosti in standardov kakovosti ter optimizacijo poslovnih in delovnih procesov.

Med dolgoročnimi cilji pa je izpostavila inovativno vsebinsko produkcijo, promocijo medijske pismenosti in izobraževanja, globalna prisotnost in sodelovanje z mednarodnimi partnerji, trajnostni razvoj in krepitev vloge javne RTVS.

Izpostavila je tudi izgradnjo nove stavbe RTVS, če obstaja potreba po sodobnejšem, bolj funkcionalnem prostoru za izvajanje dejavnosti.

Svet RTVS namreč v februarju ni potrdil Martićevega predloga, da na manjkajoče mesto v štiričlanski upravi RTVS imenuje Tino Gruden Marucelj.

Svetniki so tedaj poudarili, da ima RTVS na kadrovskem področju veliko težav in da težko podprejo nekoga, ki je doslej vodil kadrovsko službo, ter da bi morali četrtega člana ali članico uprave iskati zunaj zavoda in tako pridobiti dodatno širino. Za Gruden Marucelj je glasoval en član sveta, 10 jih je bilo proti, štirje svetniki pa so bili vzdržani.

Martić je moral tako poiskati novega kandidata oz. kandidatko. Slabega pol leta po tistem, ko je iz štiričlanske uprave RTVS odstopil Kardum, sta namreč v upravi poleg Martića ostala še Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer.


Najbolj brano