Letošnji maj je bil precej deževen

Letošnji maj je bil nekoliko toplejši kot običajno, nadpovprečno namočen in slabo osončen, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso). Količina padavin je bila maja občutno nad dolgoletnim povprečjem.

 Foto: Marko Vavpotič
Foto: Marko Vavpotič

SLOVENIJA > Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991-2020 je na državni ravni znašal 0,5 stopinje Celzija, kar umešča letošnji maj na 18. mesto najtoplejših majev od leta 1950. Najtoplejši v tem obdobju so bili maji 2003, 1958 in 2018, najhladnejša pa maja 1991 in 1957. Letošnji maj je bil od dolgoletnega povprečja toplejši predvsem v vzhodni in delih južne Slovenije. Pozitiven temperaturni odklon na državni ravni sicer na Arsu beležijo že 12 mesecev, kar je nov rekord.

V okolici Nove Gorice blizu majskega povprečja

Količina padavin je bila maja na državni ravni občutno nad dolgoletnim povprečjem. Kazalnik višine padavin je znašal 161 odstotkov, kar letošnji maj uvršča na sedmo mesto najbolj namočenih majev od leta 1950. V tem obdobju je bil najbolj namočen maj 2021, s kazalnikom kar 207 odstotkov, najmanj pa maj 1958, ko je kazalnik višine padavin dosegel le 16 odstotkov.

Majska slika višine padavin po Sloveniji je precej raznolika. V večini države je kazalnik višine padavin znašal med 130 in 180 odstotkov. Ponekod v Karavankah, na Pohorju ter na postojnskem in ribniškem območju je kazalnik višine padavin segel tudi nad 220 odstotkov. Vmes so bila območja z bistveno manj padavinami - v okolici Brežic in Nove Gorice je bila višina padavin celo blizu majskega povprečja, na spletni strani še poroča Arso.

Manj sončen kot običajno

Glede na razpon vrednosti v primerjalnem obdobju 1991-2020 je bil letošnji maj v večjem delu Slovenije moker do zelo moker, ponekod v Alpah, na Pohorju in na Dolenjskem pa celo izjemno moker.

Snežne razmere so bile maja običajne, snežna odeja je v višjih delih visokogorja ležala ves mesec, pod 2000 metri pa je sneg večinoma skopnel. Na Kredarici je višina snega skozi mesec sledila dolgoletnemu povprečju, saj ni bilo obdobij izrazito toplega vremena ali obilnega sneženja. Sprva je bilo snega 300 do 320 centimetrov, zadnje jutro meseca pa 135 centimetrov.

Letošnji maj je bil na ravni Slovenije podpovprečno osončen, s kazalnikom trajanja sončnega obsevanja na državni ravni 83 odstotkov, kar ga uvršča med četrtino najmanj sončnih majev od leta 1961. Najmanj sončnega vremena je bilo leta 2019, najbolj osončena pa sta bila maja 1979 in 2011.

Maj je bil podpovprečno osončen v večini Slovenije, še nekoliko manj sonca je bilo na Idrijskem, le v Pomurju je bilo normalno sončno, še navaja Arso.


Najbolj brano