Lenarčič na novi misiji nad Zahodnim Balkanom

Znani slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič bo skupaj z vodjo znanstveno raziskovalne ekipe Green Light World Flight (GLWF) dr. Grišo Močnikom z Univerze v Novi Gorici v prihodnjih dneh meril onesnaženost ozračja nad delom Bosne in Hercegovine, kasneje pa še nad delom Srbije. Gre za območje, ki sodi med najbolj onesnažene v Evropi in na svetu.

Lenarčič bo letel nad Banja Luko, Zenico, Kaknjem in Sarajevom, kasneje še nad  Ugljevikom in Tuzlo.
Lenarčič bo letel nad Banja Luko, Zenico, Kaknjem in Sarajevom, kasneje še nad Ugljevikom in Tuzlo. 

SARAJEVO > Pred znanim dvojcem je nova naloga. Včeraj sta Matevž Lenarčič in Griša Močnik z letališča v Slovenskih Konjicah poletela proti Sarajevu. BiH bo prihodnje dni njuno “delovišče”, tu bosta namreč v prvem delu misije opravila meritve aerosoliziranih delcev v ozračju.

V gosto poseljenih območjih Zahodnega Balkana ljudje dihajo zelo slab zrak, ki škoduje njihovemu zdravju.

Podatki iz leta 2020 za območje Sarajeva kažejo, da je ta del Evrope ena najbolj onesnaženih regij na svetu.

Najprej na vrsti BiH

Lenarčič bo letel nad Banja Luko, Zenico, Kaknjem in Sarajevom, nadaljeval pa bo nad Ugljevikom in Tuzlo. Meritve bosta Lenarčič in Močnik nadaljevala v začetku aprila, ko so predvideni poleti nad delom Srbije, ki prav tako veljajo za zelo onesnažene. Meritve v zraku bodo omogočile karakterizacijo lokalnega onesnaževanja zraka nad urbanimi območji, regionalni promet onesnaževala in njihovo vertikalno porazdelitev. Določili bodo vire onesnaženja zraka in njihov prispevek, širjenje onesnaževanja in vpliv na podnebje. “Rezultati meritev v ozračju bodo združeni z meritvami na tleh, ki jih izvajajo znanstveniki v državah v regiji, s katerimi sodelujemo na dolgoročnih projektih. Meritve bodo služile kot osnova za določanje ukrepov za zmanjševanje onesnaževanja,” je pred poletom povedal dr. Griša Močnik.

Na misiji bodo opravili meritve aerosoliziranih delcev v ozračju.

Stari dizelski avti, ogrevanje na drva ...

Onesnaženost zraka z delci je krivec za sedem do osem milijonov prezgodnjih smrti po vsem svetu. Energetska revščina ljudi sili v uporabo starejših dizelskih avtomobilov in uporabo drv za ogrevanje gospodinjstev, kar so najpomembnejši viri onesnaženja zraka v Evropi.

V gosto poseljenih območjih Zahodnega Balkana ljudje dihajo zelo slab zrak, ki škoduje njihovemu zdravju, po drugi strani pa je to zelo slabo raziskano območje. Podatki iz leta 2020 za območje Sarajeva kažejo, da je ta del Evrope ena najbolj onesnaženih regij na svetu.


Najbolj brano